Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zemanova kontroverzná žiadosť: Deportácia ekonomických migrantov do Grécka a do Afriky

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

RODOS/PRAHA - Český prezident Miloš Zeman navrhuje premiestnenie ekonomických migrantov na "prázdne miesta" v severnej Afrike alebo na "neobývané grécke ostrovy". Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Financial Times, z ktorého citovali agentúra DPA a server Novinky.cz.

Grécku by podľa neho výmenou za to mohla byť odpustená významná časť jeho zahraničného dlhu. "Grécko má veľa neobývaných ostrovov a veľký zahraničný dlh. Takže ak máte tzv. hotspoty na gréckych ostrovoch, bola by to svojím spôsobom splátka zahraničného dlhu," uviedol Zeman. Zopakoval, že masívna prisťahovalecká vlna do Európy so sebou nesie zvýšenú hrozbu útokov zo strany moslimských radikálov. "Som si istý, že existuje silné spojenie medzi vlnou utečencov a vlnou džihádistov. Ľudia, ktorí toto spojenie popierajú, sa mýlia," konštatoval Zeman.

"Samozrejme, že som si vedomý krutosti občianskej vojny v Sýrii, Iraku a ďalších krajinách, ale my tu nehovoríme o týchto ľuďoch, ale o ekonomických migrantoch," pokračoval prezident ČR. Keďže vojnových utečencov je "menej ako tretina" zo zhruba milióna utečencov, ktorí do EÚ prišli vlani, znamenalo by to vyhostenie stoviek tisíc ekonomických migrantov. "Keď mohli prísť, môžu tiež odísť," poznamenal Zeman.

Opäť kritizoval tzv. vítaciu kultúru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorú označil za "absolútnu chybu". Zeman nemá nič proti imigrantom z Ukrajiny alebo Ruska, ale je "úplne proti islamským prisťahovalcom, pretože ich kultúra je celkom nezlučiteľná". Český prezident poskytol rozhovor na gréckom ostrove Rodos, kde sa zúčastnil na konferencii usporiadanej bývalým šéfom ruských železníc Vladimirom Jakuninom. Ten sa nachádza na sankčnom zozname vlády USA v súvislosti s anexiou Krymu Ruskom, pripomenula DPA.

Viac o téme: MigrantiMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu