Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký minister vnútra sa vzoprel: Migrantov chce opäť vracať do Grécka

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere chce v budúcnosti utečencov opäť posielať späť do Grécka. Zatiaľ to však neumožňuje platná legislatíva, povedal v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag.

Európa podľa ministra urobila veľa pre zlepšenie situácie v Grécku. "To musí mať aj dôsledky a viesť k tomu, že utečencov bude možné na základe Dublinského dohovoru opäť vracať späť do Grécka," konštatoval de Maiziere.

Podľa Dublinského dohovoru musí každý utečenec požiadať o azyl v tej krajine, kde prvýkrát vstúpil na územie EÚ. Ak ho zadržia v inom štáte EÚ, môže byť vrátený do vstupnej krajiny. Repatriácia z Nemecka do Grécka, zmietaného hospodárskou krízou, však bola pozastavená z dôvodu zlých podmienok pre utečencov už v roku 2011.

Nemecko však v tejto veci podľa de Maiziera nepôjde individuálnou cestou. Dôležité je dospieť k spoločnej európskej pozícii, inak by mohli správne súdy zakázať repatriácie vo veľmi krátkom čase. De Maiziere v rozhovore odmietol súvislosť medzi utečeneckou politikou kancelárky Angely Merkelovej a  vzostupom pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). "Považujem to za absurdné. Vzostup pravicových populistických strán zažívame v celej Európe. Nemecko bolo dlho výnimkou. Utečenecká kríza nebola príčinou toho, že pravicoví populisti sú na vzostupe," uviedol minister.

Podľa de Maiziera za týmto vývojom nie sú ani tak jednotlivé politické rozhodnutia, ako strach niektorých z globalizácie. "U niektorých síl v AfD vidím túžbu po údajne idylickom svete na západe Nemecka, ktorý ale nikdy neexistoval. A skepsa voči integrácii so západom, EÚ a blízky vzťah k (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi nikdy nebola politika CDU," konštatoval de Maiziere.

Viac o téme: MigrantiGréckoThomas de Maiziere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu