Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štáty príliv migrantov nezvládajú: Dočasné ploty uprostred Schengenu zostanú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes odporučila Rade EÚ predĺžiť primeranú mieru kontrol na niektorých vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Ide o hranice Nemecka, Rakúska, Švédska, Dánska a Nórska po dobu maximálne šiestich mesiacov.

Vnútroštátne opatrenia na dočasnú kontrolu hraníc uvedené krajiny zaviedli v súvislosti s rozsiahlym prílevom nelegálnych migrantov.Dnešné odporúčanie EK navrhuje predĺženie platnosti týchto opatrení v súlade s Kódexom schengenských hraníc, a to aj napriek významnému pokroku, ktorý pri zvládaní migračnej krízy dosiahlo Grécko. 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans zdôraznil, že grécke úrady vyvinuli obrovské úsilie, pričom pokrok vidieť aj priamo v teréne. Marcová dohoda EÚ-Turecko okrem toho viedla k dramatickému zníženiu počtu migrantov prichádzajúcich do Grécka.

"Stále však existuje značný migračný tlak na naše vonkajšie hranice a veľký počet migrantov, ktorí sú prítomní v Grécku," uviedol Timmermans. Spresnil, že kým budú pretrvávať závažné nedostatky v oblasti riadenia vonkajších hraníc, členské štáty by si mali zachovať niektoré interné kontrolné opatrenia na svojich hraniciach. 

EK má podľa Timmermansa jasný plán na návrat k normálnemu fungovaniu schengenského priestoru od novembra tohto roku. "Musíme sa k tomu dostať riadnym spôsobom. Musíme zachovať schengenský priestor použitím Schengenu," spresnil podpredseda komisie. 

Eurokomisár pre migráciu a vnútorné veci Dimitris Avramopulos pripomenul, že Schengen je jedným z najväčších úspechov EÚ a preto "nezmeneným a konečným cieľom EK je obnoviť normálny režim v schengenskom priestore".

Najnovšie zistenia EK, ktoré sú založené na schengenskom hodnotení Grécka po návšteve odborníkov tejto krajiny v období od 10. do 16. apríla, ukazujú, že v dôsledku niektorých pretrvávajúcich nedostatkov stále existuje riziko vážnych "vedľajších pohybov", ktoré nútia niektoré členské štáty k dočasnému znovuzavedeniu vnútorných hraničných kontrol alebo k ich predĺženiu. 

Viac o téme: SchengenUtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu