Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Migrantov neodradilo ani vysoké riziko deportácie: Výmenný program naďalej pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DIKILI - Do západotureckého prístavu Dikili doplávali dnes ďalšie lode s migrantmi, ktoré na základe novej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom vypravili z Grécka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécke štátne médiá.

Dve plavidlá s celkovo 124 vyhostenými migrantmi vyplávali dnes dopoludnia z gréckeho ostrova Lesbos. Na ich palube boli občania Maroka, Pakistanu, Indie, Iraku a palestínskych území, ktorí nepožiadali o udelenie azylu v EÚ. Prvú skupinu vypravenú na základe dohody EÚ s Ankarou, zloženú z celkovo 202 migrantov, prepravili loďami z Grécka do Turecka v pondelok. Išlo prevažne o Pakistancov a Afgancov. 

Prúd nelegálnych migrantov prichádzajúcich na člnoch opačným smerom z Grécka a Turecka však naďalej neustáva. Za posledných 24 hodín pristálo na gréckych ostrovoch - napriek vysokému riziku deportácie - celkovo 149 migrantov. Podľa gréckych úradov je to však výrazne menej než v marci, keď ich do krajiny prichádzalo v priemere 900 denne. 

Na základe kontroverzne vnímanej dohody medzi EÚ a Ankarou sa majú z Grécka do Turecka hromadne vracať migranti, ktorí vstúpili do EÚ nelegálne. Únia by mala namiesto toho legálne prijímať sýrskych utečencov z územia Turecka.   

Viac o téme: GréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu