Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Do Slovinska sa dostali migranti z Chorvátska: Policajti zadržali 320 narušiteľov hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinská polícia dnes uviedla, že v sobotu popoludní vstúpilo z Chorvátska na slovinské územie šesť migrantov. Hranice prekročili na juhozápade krajiny v oblasti, kde medzi oboma štátmi nie je natiahnutý drôtený plot. Informovala o tom agentúra STA

Skupina štyroch dospelých a dvoch detí prekročila chorvátsko-slovinské hranice pri obci Sečovlje. Išlo o vôbec prvý pokus migrantov prekročiť slovinskú zelenú hranicu na pobreží Jadranského mora. Podľa hovorkyne polície v meste Koper utečenci požiadali v Slovinsku o udelenie politického azylu. 

Slovinský parlament schválil začiatkom marca koaličný návrh, podľa ktorého azyl nedostane žiaden uchádzač prichádzajúci z bezpečnej krajiny. Parlament súčasne skrátil na tri dni lehotu, počas ktorej sa neúspešní žiadatelia môžu voči rozhodnutiu odvolať, a zrušil jednorazový finančný príspevok pre utečencov vo výške 288 eur.

Cez Slovinsko prešlo do bohatších krajín Európskej únie od októbra asi pol milióna utečencov, o azyl ich však požiadalo iba 460 a dostalo ho desať žiadateľov.

Od piatka do nedele zadržali policajti 320 narušiteľov hraníc

Od piatka do nedele zadržali policajti na území Maďarska celkovo 320 narušiteľov štátnych hraníc, informovalo dnes agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

V piatok hliadky zadržali 140, v sobotu 66 a v nedeľu 114 migrantov. Minulý týždeň polícia riešila 822 prípadov narušenia hraníc, predchádzajúci týždeň to bolo iba 529.

V prvých týždňoch tohto roka zadržali denne približne desať cudzincov, vo februári však počet narušiteľov hraníc začal postupne narastať.

Z informácií prokuratúry a súdov týkajúcich sa trestných činov súvisiacich s migráciou podľa MTI vyplýva, že cudzinci prichádzajú najmä z Afganistanu, Iránu, Pakistanu, prípadne z niektorých severoafrických štátov, ale aj zo vzdialených krajín, akými sú Haiti či Srí Lanka.

Viac o téme: MaďarskoChorvátskoSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu