Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďari bijú na poplach: Minister vnútra vyhlásil krízový stav, migranti sú nevyspytateľní!

Sándor Pintér
Sándor Pintér (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér vyhlásil dnes pre celé územie Maďarska migračný krízový stav, oznámila agentúra MTI.

Podľa jeho slov dnes od polnoci zaviedli na svojich hraniciach mimoriadne opatrenia Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko. "Tieto krajiny budú púšťať cudzincov iba s platnými cestovnými dokladmi v zmysle schengenských očakávaní," dodal Pintér.  "Zatiaľ nie je známe, ako zareagujú utečenci a ilegálni migranti, ktorí zostali v uvedených krajinách," zdôvodnil minister rozhodnutie Maďarska.

Hranice uzatvorilo aj Macedónsko

Macedónsko úplne uzavrelo svoje hranice pre migrantov bez platných víz a pasov po tom, ako k obdobnému kroku pristúpili aj ďalšie krajiny na takzvanej balkánskej trase: Slovinsko, Srbsko a Chorvátsko.

"Naše hranice sme úplne uzatvorili," povedal pre agentúru Reuters predstaviteľ macedónskej polície, ktorý si neželal byť menovaný. Macedónsko v uplynukých týždňoch vpúšťalo na svoje územie len malé skupiny Sýrčanov a Iračanov. Podľa údajov macedónskeho ministerstva vnútra však už v priebehu utorka neboli do krajiny vpustení nijakí migranti. 

"Macedónsko bude konať v súlade s rozhodnutiami iných štátov na balkánskej trase," povedal hovorca macedónskeho ministerstva vnútra. 

Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko v utorok oznámili, že uzatvárajú svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz. Prakticky to znamená zablokovanie hlavnej migračnej trasy z Grécka do európskeho vnútrozemia. 

Na gréckej strane hranice pritom zostáva uviaznutých približne 13.000 migrantov, ktorí nemôžu pokračovať v ceste do západnej Európy. Ďalších približne 1000 sa nachádza v macedónskom utečeneckom tábore pri hraniciach so Srbskom a iných 400 uviazlo na území nikoho medzi Srbskom a Macedónskom.

Viac o téme: Sándor Pintér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu