Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komisár OSN ostro kritizoval ploty na hraniciach: Sú to činy krutosti a sebaklamu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva (OHCHR) Zajd Raad Husajn dnes apeloval, aby vlády boli zodpovednejšie pri ochrane utečencov namiesto prijímania neľudských a nerealistických reštrikcií, ktoré uplatňujú na hraniciach svojich štátov.

Na úvod jarného zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve Zajd varoval, že pokračovať vo výstavbe vysokých plotov na hraniciach, ktoré majú zastaviť prílev "týchto zúfalých ľudí, je činom krutosti a sebaklamu". 

Zajd týmto vyhlásením reagoval na sériu reštriktívnych opatrení prijímaných niektorými štátmi pozdĺž hlavnej migračnej trasy naprieč Európou - tzv. balkánskej cesty, v ktorých dôsledku v Grécku uviazlo 25.000 migrantov a utečencov. 

Zajd upozornil, že táto politika môže viesť k mohutnému a neudržateľnému tlaku na krajiny susediace so zónou konfliktu, ktoré už nie sú problém s utečencami schopné riešiť vlastnými silami. Dodal, že utečenci nebudú mať na výber a budú musieť zostať v preťažených krajinách v blízkosti oblastí konfliktov. 

V štátoch susediacich so Sýriou je momentálne 4,7 milióna ľudí, ktorí sa tam uchýlili pred vojnou vo svojej vlasti. Do Európy sa vlani dostal len okolo milión migrantov, sumarizuje agentúra DPA. 

Zajd pred členmi Rady OSN pre ľudské práva, diplomatmi a veľvyslancami pripomenul, že migrácia je jedným zo základných faktov v dejinách ľudstva. Zdôraznil príklady z nedávnej minulosti, keď sa iné štáty ujali migrantov - napríklad z Kambodže, Laosu, Vietnamu či republík bývalej Juhoslávie -, pričom ich trvalo presídlili a integrovali. 

"Z týchto rozhodnutí hostiteľským štátom nielen plynul čistý zisk, ale prejavili aj vodcovstvo v oblasti morálky a medzinárodnej spolupráce," dodal Zajd. 

Viac o téme: OSNZajd Raad Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu