Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ žiada Belgicko o objasnenie posilnenia kontrol na hranici s Francúzskom

Migranti v kempe blízko Calais
Migranti v kempe blízko Calais (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia naznačila výhrady proti rozhodnutiu Belgicka posilniť kontroly na hranici s Francúzskom. Ako dnes uviedla hovorkyňa EK, exekutíva Európskej únie požiadala Belgicko o právne objasnenie v záležitosti.

Belgicko v utorok tiež oznámilo, že nasadí niekoľko sto policajtov na hranici s Francúzskom, a to v snahe zabrániť migrantom vo vstupe do krajiny po vyprázdnení tábora v severofrancúzskom meste Calais.

EK si v tejto súvislosti vyžiadala informácie o právnom základe tohto kroku, trvaní opatrenia a odôvodnení kontrol, uviedla hovorkyňa komisie Natasha Bertaudová pre agentúru DPA bez ďalších podrobností.

Belgický denník La Libre Belgique predtým informoval, že komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos zaslal belgickému premiérovi Charlesovi Michelovi a ministrovi vnútra Janovi Jambonovi list, podľa ktorého mala belgická vláda upovedomiť Brusel a členské štáty EÚ o uvedených opatreniach.

Avramopulos podľa správy v liste tiež zdôraznil, že kontroly na hraniciach môžu byť zavedené len na obmedzený čas. V mimoriadnej situácii, ako sa to zdá byť aj v tomto prípade v Belgicku, nemôžu trvať viac než desať dní, citovali komisára noviny. Belgicko chce pritom podľa agentúry Belga ponechať kontroly v platnosti jeden mesiac.

Michel rozhodnutie obhajoval. "Preberám svoju európsku zodpovednosť, ale to ma nevedie k naivite alebo tomu, že budem nečinne stáť pred tým, ako sa o tri mesiace zobudíme a budeme tu mať tábor s 3000 ľuďmi v dramatickej humanitárnej situácii," povedal v dnes zverejnenom rozhovore pre noviny Le Soir.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders uviedol, že kontroly na hraniciach by mohli byť predĺžené nad pôvodných desať dní povolených podľa schengenských predpisov. Podľa jeho slov stačí preukázať existenciu problému. "Musíte len ísť na hranicu, aby ste si uvedomili, že problémy skutočne existujú," povedal pre verejnoprávnu stanicu RTBF. Belgicko vysvetlí svoj postup Európskej komisii v pondelok, uviedla kancelária Jambona pre La Libre Belgique.

Viac o téme: FrancúzskoBelgickoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu