Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Renzi tvrdí, že sa nikomu nevyhráža: Krátenie európskych fondov ale môže byť realitou!

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Za "celkom otvorené a reálne uvažovanie" označil taliansky premiér Matteo Renzi v exkluzívnom rozhovore pre český denník Právo vlastné slová o tom, že krajinám, ktoré odmietajú prijímať utečencov, by sa mali krátiť európske fondy. Podľa Renziho však nejde o žiadnu vyhrážku.

"Nebudem sa vracať k histórii vstupu nových členov do únie. Myslím si, že členstvo v EÚ znamená spoločné vyznávanie niektorých hodnôt a prejav vzájomnej solidarity. A tá sa musí prejaviť vo všetkých smeroch. My prispievame do rozpočtu únie asi 20 miliardami eur. A dostávame naspäť asi 13 miliárd. Je pravda, že je to čiastočne naša chyba, pretože všetky fondy sa nevyčerpajú, i keď sa situácia zlepšila. Ale sú krajiny, ktoré z rozpočtu dostávajú viac ako do neho dávajú," formuloval podľa internetového serveru Novinky.cz predseda talianskej vlády na margo postoja krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Renzi preto podľa vlastných slov očakáva, že keď sa povie, že celoeurópsky problém utečencov nemôže ležať na bedrách Grécka, Talianska, Nemecka či Švédska, ale že sa na jeho riešení budú podieľať aj ostatné štáty, tak to všetci v únii pochopia. A keď sa začne hovoriť o fondoch na roky 2020-26, čo bude čoskoro, nebude nutné túto vec zdôrazňovať.

Renzi uviedol, že nebude zastierať, že Taliansko malo problémy s identifikáciou utečencov. Zdôraznil však, že dnes môže pokojne vyhlásiť, že registrácia, fotografovanie a odoberanie odtlačkov sa realizuje u všetkých, ktorí do krajiny prichádzajú. Migrácia je celoeurópsky problém, ktorý žiadna krajina nemôže vyriešiť sama a s ktorým sa Európa bude boriť dlho, pričom žiadna hrádza, plot ani múr ho nezastaví, vyhlásil Renzi.

Podľa jeho slov je finančná pomoc Turecku nutná, avšak je úplnou ilúziou domnievať sa, že to vyrieši situáciu. Taliansko, ktoré má už dva roky dohodu s Tureckom, registruje pokles prílevu utečencov zo Sýrie, avšak bez riešenia situácie priamo v Sýrii, Líbyi a niektorých ďalších afrických štátoch bude problém ďalej akútny.

Taliansky premiér v rozhovore zdôraznil, že prípadný odchod Británie z EÚ by bol veľmi zlý pre Európu i Londýn, a dodal, že Taliansko s celým radom britských návrhov na zmeny v únii súhlasí.

Renzi pripustil problémy ľavice, avšak zdôraznil, že podstatne viac ako extrémnej ľavice, ktorá ešte nikdy nedokázala skutočne vládnuť, sa obáva rôznych extrémne pravicových hnutí a strán. "A musím vám povedať, že ma niekedy prekvapuje, že i niektorí členovia Strany európskych socialistov majú bližšie k (maďarskému premiérovi Viktorovi) Orbánovi ako k (nemeckej kancelárke Angele) Merkelovej," dodal šéf talianskej stredoľavej Demokratickej strany.

Viac o téme: Matteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu