Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Grécko začalo odvážať utečencov od macedónskej hranice: V oblasti prechodu uviazlo asi 1200 ľudí

(Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka polícia dnes začala odvážať utečencov od macedónskej hranice. Macedónsko v nedeľu sprísnilo podmienky pre vstup utečencov a na hranici uviazli hlavne Afganci. Hranica je pre Afgancov uzavretá a utečenci z Iraku a Sýrie musia mať platné doklady vydané vo svojich krajinách.

Podľa odhadov je na hranici v oblasti prechodu Idomeni 1200 ľudí, mnohí sa usadili na železničnej trati. Sú to hlavne Afganci a ľudia bez náležitých dokladov. Agentúra Reuters oznámila, že ešte pred svitaním na miesto dorazili policajti a prázdne autobusy.

Grécko tvrdí, že Macedónsko porušuje dohodu, podľa ktorej majú najmenej do začiatku marca zostať hranice na balkánskej ceste pre utečencov z Afganistanu, Sýrie a Iraku otvorené. Grécko sa obáva, že na jeho území začne zablokovaných utečencov rýchlo pribúdať. Od začiatku roka do Macedónska prišlo viac než 83.000 migrantov; len asi 20 z nich ale požiadalo v tejto balkánskej krajine o azyl.

Príliv ľudí plávajúcich z Turecka do Grécka zostáva stále veľký. Dnes ráno dopravil trajekt do Atén z gréckych ostrovov ďalších 1250 ľudí. Niektorí z nich majú autobusové lístky do Idomeni, avšak zatiaľ nie je jasné, či dostanú povolenie vydať sa z Atén na sever.

Macedónsko začalo už v novembri na svoje územie púšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú z krajín sužovaných vojnovými konfliktami - zo Sýrie, Afganistane a z Iraku. Ostatných, ktorých označuje za ekonomických migrantov, pohraničná polícia do zeme nevpúšťa.

Macedónske úrady upozornili, že tak nasledujú Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko, ktoré v posledných dňoch vrátili do Macedónska viac ako 600 Afgancov. Ďalších 1500 sa ich zo spomínaných krajín očakáva v najbližších dňoch.

Viac o téme: UtečenciMigrantiGréckoMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu