Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová získala silného spojenca: Dvere pre utečencov sú otvorené dokorán!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dočkala silnej podpory zo strany vysoko postaveného európskeho politika ohľadne svojich postojov k migračnej kríze. Merkelovej politika otvorených dverí pre žiadateľov o azyl sa v Nemecku stretáva so silnejúcim odporom, a to aj vo vnútri jej konzervatívneho bloku, avšak predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pre dnešné vydanie novín Bild uviedol, že kancelárka "prečká všetkých svojich kritikov", píše agentúra AP.

Juncker pre zmienený denník ďalej uviedol, že "kancelári vždy dokážu zvládnuť ťažké časy". "Mám na mysli predovšetkým všetku vizionársku politiku Helmuta Kohla; dejiny ukázali, že sa nemýlil, a tak to bude i v prípade Angely Merkelovej." Juncker dúfa, že počas nadchádzajúceho summitu EÚ sa jej v tomto ohľade zastanú aj ďalší lídri.

Merkelovej utečeneckú politiku minulý týždeň skritizoval i francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý ju považuje za dlhodobo neobhájiteľnú. "Európa nemôže prijať všetkých migrantov zo Sýrie, Iraku alebo Afriky. Musí znova získať kontrolu nad svojimi hranicami, nad svojou migračnou a azylovou politikou," uviedol Valls.

Nemecká kancelárka však podľa svojho utorkového vyjadrenia mierne rezignovala na boj za prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ. Uviedla, že na summite nepôjde o dosiahnutie dohody o kontingentoch, ale o rozhodnutie sa medzi akčným plánom EÚ-Turecko a uzavretím grécko-macedónskej, resp. grécko-bulharskej hranice.

V dokumente, ktorý prijmú účastníci summitu, chce Merkelová zakotviť, že prioritným cieľom opatrení k riešeniu migračnej krízy by malo byť spomalenie a zastavenie prúdu migrantov smerujúcich do Európy.

Viac o téme: Angela MerkelováJean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu