Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemeckom otriasa megaškandál: Unikla šokujúca správa o sexútokoch v Kolíne, polícia zlyhala

Polícia zásah v Kolíne nezvládla. Zobraziť galériu (4)
Polícia zásah v Kolíne nezvládla. (Zdroj: SITA)

KOLÍN - Nechytajte sa ma, pani Merkelová ma pozvala! Aj takto znela obrana jedného z pravdepodobných utečencov, proti ktorému zasiahla polícia v nemeckom Kolíne. Krajinou otriasa škandál, keď počas Silvestra asi stovka mužov napádala ženy. V nemeckých médiách sa objavila policajná správa, ktorá hovorí o detailoch akcie mužov zákona. Je to veľmi neradostné čítanie.

Na kolínskej hlavnej železničnej stanici došlo počas silvestrovskej noci k takmer 100 sexuálnym útokom voči ženám zo strany mužských gangov. Svedkovia tvrdili, že páchatelia boli severoafrického alebo arabského výzoru. Podľa anglickej verzie stránky týždenníka Der Spiegel sa v internej policajnej správe zo 4. januára uvádza, že polícia stratila kontrolu nad situáciou.

Jedna z obetí útoku
Zobraziť galériu (4)
Jedna z obetí útoku  (Zdroj: SITA/AP)

Autor správy, vysokopostavený predstaviteľ polície, napísal: "Ženy, so sprievodom alebo bez, doslova bežali 'uličkou' v dave silno opitých mužov, ktorí sa slovami ani nedajú opísať." Davu mužov na stanici a pred ňou podľa neho prítomnosť polície vôbec nevadila. Podľa správy policajti narazili na mnoho rozrušených, plačúcich a vystrašených ľudí, najmä žien a dievčat, a hovorili o "bitkách, krádežiach, sexuálnych útokoch na ženy". Za páchateľov boli opakovane označené skupiny prisťahovalcov.

Demonštrácie v Kolíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Identifikácia páchateľov "už nebola, bohužiaľ, možná", dôvod je ten, že "bezpečnostné sily neboli schopné zvládnuť všetky incidenty, útoky, zločiny atď. Jednoducho sa toho dialo príliš veľa v rovnakom čase", uvádza sa v správe. Policajti boli údajne frustrovaní z toho, že nemohli pomôcť všetkým obetiam.

VIDEO z inkriminovanej noci

Interná správa ďalej uvádza, že policajtom bolo bránené preraziť si cestu k ľuďom volajúcim o pomoc, svedkovia boli terčom zastrašovania, ak by určili identitu páchateľov a niektorí z výtržníkov údajne pred policajtmi demonštratívne roztrhali svoj doklad o povolení na pobyt. Jeden z nich povedal: "Nemôžete sa ma dotknúť. Zajtra sa vrátim a budem mať nový." Správa však nepotvrdila, či išlo o pravé dokumenty.

Rekerová sa stala starostkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho dav ľudí ignoroval nariadenie polície, aby opustil priestory. Zadržanie páchateľov a ich vzatie do väzby nebolo možné kvôli nedostatku prostriedkov. Podľa autora správy panovali obavy, že došlo k vážnym zraneniam či dokonca úmrtiam. Preto sa rozhodlo zasiahnuť na námestí pred stanicou. Na policajtov však začal dav hádzať zábavnú pyrotechniku a sklenené fľaše. Správa opisuje celú situáciu ako "chaotickú a nehanebnú".

Viac o téme: UtečenciŠkandálSilvesterKolín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu