Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česko pomôže Macedónsku s utečencami: Pošle 25 policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česko pomôže Macedónsku so strážením hraníc a masovým prílevom migrantov vyslaním 25 policajtov. Informoval o tom dnes český minister vnútra Milan Chovanec a dodal, že vláda prerokuje tento návrh v pondelok 21. decembra. O migrácii a ďalšej pomoci Macedónsku dnes diskutujú v Prahe aj ministri obrany Vyšehradskej skupiny (V4). Informácie priniesol spravodajský portál Českého rozhlasu (ČRo).

Česká polícia pomáhala v minulých týždňoch so zvládaním migračnej krízy aj Maďarsku a Slovinsku. Misia českých policajtov a vojakov v Maďarsku sa už skončila, keďže tamojšia vláda zastavila prílev migrantov pomocou novopostaveného hraničného plota. Utečenci teraz mieria z Grécka cez Macedónsko a Balkán do Slovinska, a odtiaľ do bohatších krajín na západe a severe Európy.

Slovinsku pomáha Česko od začiatku novembra a tamojšiu misiu chce predĺžiť až do konca januára. Slovinským policajtom tam pomáha strážiť hranice 20 českých kolegov. Macedónsko už takisto požiadalo krajiny V4 o pomoc. ČR tam vyšle spomínaných 25 policajtov do polovice februára, čo bude prvý krok. Druhým krokom by mohlo byť vyslanie vojenskej pomoci - a práve o tom dnes v Prahe rokovali zástupcovia rezortov obrany Česka, Maďarska, Slovenska a Poľska.

Vojenská pomoc by mohla byť v podobe ženistov, zdravotného personálu, ale aj stanov, dopravných prostriedkov a podobne, uviedol český minister obrany Martin Stropnický. Vyhlásil tiež, že Macedónsko "cítime ako vec, kde by sme mali byť a budeme solidárni". Macedónsko žiada taktiež o materiálnu pomoc, napríklad v podobe nákladných automobilov. Podľa serveru biztweet.cz by krajiny V4 mohli na macedónskej hranici pomôcť vybudovať plot, citoval ho portál rozhlas.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu