Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Utečenec zo Sýrie v tom má jasno: Radšej na vozíku do Európy, ako zostať doma

Na Lesbos putujú tisícky utečencov Zobraziť galériu (4)
Na Lesbos putujú tisícky utečencov (Zdroj: SITA)

MYTILÉNA - Sýrčan Jurayj, ktorý si hovorí George, sa zaregistroval v utečeneckom tábore Kara Tepes na kraji Mytilény, najväčšieho mesta na gréckom ostrove Lesbos. Je invalidný. Jeho vozík tlačí syn Basil, s ktorým putuje do Holandska. V ruke spokojne drží dokument s povinnou registráciou. Na ilegálnu cestu sa vydali z Turecka, ktoré je od brehov ostrova vzdialené na dohľad.

Problémy s utečencami na Lesbose: Češka prehovorila o obrovskej zmene pre Grékov

V súčasnej dobe podľa radnice ostrova pripláva denne na Lesbos okolo dvoch tisíc migrantov a utečencov, a to aj napriek tomu, že sa medzi miestnymi hovorí, že tureckým prevádzačom dochádzajú člny. Nápor utečencov radí Lesbos na prednej priečku oblastí zasiahnutých utečeneckou vlnou.

"V Sýrii sa nedá žiť, je tam hlad, bieda, ľudia sú vraždení pred očami," hovorí asi päťdesiatročný muž. Jeho jediným cieľom je vraj dostať svojho syna späť do školy. Má šťastie. Na Lesbose sa dostal do Kara Tepes, tábora, ktorý je určený len pre sýrske rodiny s deťmi. Je v ňom relatívne čisto a na prvý pohľad funguje lepšie ako neďaleký neslávne známy hotspot Moria.

Tam čakajú medzi odpadkami, zvyškami jedla, výkalmi a stovkami stanov na registráciu zhruba tri tisícky utečencov rôznych národností. Najčastejšie z Afganistanu a Iraku, ale tiež slobodní Sýrčania. Fronty sú na všetko; deky, jedlo, ktoré uvaria dobrovoľníci, aj na vstup do stráženého tábora. Starosť o utečencov je len na dobrovoľníkoch, grécke úrady totiž nemajú kapacity ani na posilnenie svojho personálu vnútri tábora.

Utečenec zo Sýrie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V miestach bývalej väznice obohnanej žiletkovým drôtom prechádza každý utečenec registráciou u gréckych úradníkov a agentúry Frontex, ktorá kontroluje vonkajšie hranice EÚ a zbiera biometrické údaje, pokiaľ nemajú utečenci doklady. Kritici však poukazujú na to, že zistiť pravú minulosť ľudí, je pri takomto nápore utečencov takmer nemožné.

Predstavitelia ostrova sa sťažujú, že sa im zo strany Európskej únie nedostáva dostatočnej podpory. K posilneniu odborníkov na bezpečnosť a tlmočníkov z arabčiny a perzštiny došlo podľa starostu Lesbosu Spyrosa Galinosa až v septembri, kedy ostrov navštívil grécky premiér Alexis Tsipras po tom, čo sa od leta Lesbos potýkal s niekoľkými desiatkami tisíc utečencov. Stále ale viazne informovanosť utečencov o tom, čo ich na pevnine čaká.

Utečenec zo Sýrie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Len nedávno sa podľa dobrovoľníkov trochu uvoľnili podmienky pre ich vstup do tábora, aby pomáhali zavedeným organizáciám s vysídlencami vo vnútri ubikácií. Okrem nich tu pôsobí Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, Detský fond OSN (UNICEF) a Lekári bez hraníc.

"UNICEF pracuje výborne, napríklad v Srbsku nefungoval vôbec. Tu dávajú deky, jedlo a starajú sa o tých, ktorí sú mimo ostnaté drôty," povedala ČTK Monika Pokorná z tímu českých dobrovoľníkov, ktorí na Lesbose od nedele pracujú. "V noci rozdávame pred táborom ponožky, tepláky a deky. Včera v noci sme obchádzali s fóliami a prikrývali ľudí," dodala. Dostať sa do Morie je ťažké aj pre novinárov, ktorí musia s niekoľkodňovým predstihom poslať podrobnú žiadosť o tom, kto sú a prečo chcú tábor navštíviť.

Utečenec zo Sýrie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na dvore tábora je ruch. Policajti vydávajúci registráciu ťažko prekrikujú desiatky utečencov, ktorí sa tlačia pred ich kanceláriami. Čaká sa na ňu aj týždeň, vo vnútri potom konanie trvá niekoľko hodín. Čakanie je ťažké hlavne pre malé deti, ktoré sa plačúce batolia dospelým pod nohami.
"Som z Iraku, som tu so svojou ženou a dvoma deťmi už niekoľko dní. Sme naozaj unavení. Deťom je zima," sťažuje sa lámanou angličtinou mladý muž. Problémom väčšiny utečencov, ktorí nepochádzajú zo Sýrie, je neznalosť svetových jazykov. Dobre sa dorozumieť dokáže málo z nich.

Viac o téme: Lesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu