Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA chcú sprísniť pravidlá pre utečencov: Migranti zo Sýrie a Iraku by nemali šancu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorý má zastaviť prijímanie sýrskych a irackých utečencov.

Norma prijatá v reakcii na piatkové útoky v Paríži požaduje prísnejšie previerky uchádzačov o azyl. Hlasovať o návrhu bude ešte Senát, kde je jeho osud neistý. Demokratickí senátori chcú kvôli teroristickej hrozbe namiesto toho obmedziť bezvízový program. Prezident Barack Obama pohrozil, že v prípade prijatia oboma komorami Kongresu využije práva zákon o utečencoch vetovať.

Vhodnosť Obamovho zámeru prijať budúci rok 10.000 sýrskych utečencov začali poprední republikánski politici, niektorí prezidentskí kandidáti a guvernéri spochybňovať krátko po útokoch, pri ktorých minulý piatok vo francúzskej metropole zomrelo 129 ľudí. Výsledkom je návrh, podľa ktorého bude každý utečenec zo Sýrie či Iraku preverený ešte pred svojím príchodom do USA a za jeho bezproblémovosť bude zodpovedať vedenie federálnej polície FBI, tajných služieb aj ministerstvo vnútornej bezpečnosti.

Text získal okrem väčšinových republikánov podporu aj u viac ako štyroch desiatok Obamových demokratov a bol prijatý výraznou väčšinou 289 ku 137 hlasom. Návrh prináša "dôležitú rovnováhu medzi bezpečnosťou a našou humanitárnou zodpovednosťou", uviedol autor textu Michael McCaul, republikánsky predseda snemovne výboru vnútornej bezpečnosti. Podľa neho zavedenie nových pravidiel bude znamenať "najrozsiahlejší program bezpečnostných previerok pre utečencov v americkej histórii".

Washington od začiatku sýrskej vojny prijal okolo 2500 utečencov. Okrem politikov vzrástli po parížskom krviprelievaní obavy zo Sýrčanov aj medzi americkou verejnosťou. Podľa víkendového prieskumu agentúry Ipsos si takmer tri štvrtiny Američanov myslia, že Sýrčania prispievajú k zníženiu bezpečnosti USA.

Zákonodarcovia viedli pred hlasovaním debatu so zástupcami federálnych úradov, ktorí sa ich snažili presvedčiť o dostatočnosti súčasných previerok bezproblémovosti ľudí prichádzajúcich na americké územie. Tvrdenie námestníčky ministra zahraničia Anne Richardovej, že existuje len "veľmi, veľmi malá pravdepodobnosť", že by niekto z utečencov mieriacich do USA bol teroristom, však zástancov prísnejších kontrol nepresvedčila.

Biely dom sa nechal počuť, že pravidlá schválené snemovňou zavedú zbytočné a nepraktické požiadavky, ktoré jednak sťažia ľuďom v núdzi cestu do bezpečia a tiež prinesú nadbytočnú záťaž bezpečnostným zložkám. Podľa ministerky spravodlivosti Loretty Lynchovej bude vykonávanie podobnej úrovne previerok takmer nemožné.

Minister zahraničia John Kerry podľa agentúry Reuters vyhlásil, že by bolo nevhodné, aby sa USA kvôli obavám z Islamského štátu (IS) obrátili k utečencom chrbtom. Zároveň povedal, že jeho krajina má kapacity, aby "neutralizovala" IS ďaleko rýchlejšie, než sa to podarilo v prípade al-Kájdy.
Šéf demokratickej menšiny v Senáte Harry Reid pred hlasovaním vyhlásil, že v druhej parlamentnej komore republikáni potrebný počet hlasov na schválenie nezískajú. Ak by sa to však podarilo a návrh prešiel aj Senátom, kde republikáni disponujú slabšou väčšinou ako v snemovni, bude k prehlasovaniu veta potreba dvojtretinovej väčšiny. Jej získanie v Senáte je podľa odhadov amerických médií málo pravdepodobné.

Reid rovnako ako niektorí ďalší senátori zastáva názor, že skôr ako na reštrikcie voči sýrskym utečencom by sa zákonodarcovia mali zamerať na zmeny v bezvízovom programe, ktorý poskytuje obyvateľom viac ako troch desiatok väčšinou európskych krajín jednoduchú cestu do USA. Návrh demokratických senátorov počíta s tým, že víza by potrebovali tí obyvatelia týchto krajín, ktorí v posledných piatich rokoch navštívili Sýriu či Irak.

Viac o téme: USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu