Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Problémy s utečencami na Lesbose: Češka prehovorila o obrovskej zmene pre Grékov

Utečenci kvôli ohňu olamujú stromy. Zobraziť galériu (8)
Utečenci kvôli ohňu olamujú stromy. (Zdroj: SITA/AP)

MYTILÉNA - Bežný život na gréckom ostrove Lesbos sa po nástupe utečeneckej vlny výrazne zmenil a miestni obyvatelia sa denne stretávajú s mnohými problémami, hovorí Češka Lenka Wegrzynová, ktorá tu žije. Pomoc ostrovanom zo strany Európskej únie je nedostatočná, pritom práve tu by sa mala situácia riešiť najskôr, pretože grécke ostrovy sú jednou z mála ciest, kadiaľ sa do EÚ môžu utečenci dostať, povedala Wegrzynová v rozhovore pre ČTK. Migrácia z Turecka tu bola vždy, preto považuje súčasnú vlnu utečencov za umelo vyvolanú.

Humanitárna superveľmoc sa rozpadá: Neonacistom stúpajú preferencie, všetko kvôli utečencom

"Úplne zlyhala EÚ, ktorá mala poslať viac personálnej i materiálnej pomoci. Záujmy utečencov sú povyšované nad záujmy miestnych ľudí," tvrdí.

Tento rok prešlo Lesbosom okolo 400.000 migrantov, pritom stálych obyvateľov má ostrov štyrikrát menej. Utečenci, ktorí čakajú niekoľko dní na vybavenie registrácie, spia podľa Češky mimo táborov. Niektorí vraj bývajú aj nelegálne v hoteloch, ktoré sú v najväčšom meste Mytiléna plné.

"Hotelieri a taxikári sú spolu dohodnutí. Za províziu vozia utečencov do hotelov, kde bez dokladu zaplatia od 50 až po 80 eur. Iní ľudia, keď chcú zohnať hotel, nemajú šancu. Oveľa viac však na migrantoch zarábajú podľa taxikárov Turci, ktorým sa platia trojnásobné ceny," hovorí Wegrzynová, ktorá sa živí ako delegátka cestovného ruchu. Na Lesbose žije 12 rokov. "Nemôžeme sa ale krízou oslabenému Grécku diviť, pretože tu kvôli migrantom nebol takmer žiadny turistický ruch," poznamenala.

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Veľké problémy majú podľa Wegrzynovej niektorí majitelia olivových hájov. Vysídlenci, ktorí čakajú pred bránami utečeneckého tábora Moira, lámu stromy a z dreva robia ohňa. Je tu veľa odpadkov, pobrežie je pokryté záchrannými vestami. "Nič po sebe neupratujú. Majitelia pozemkov majú veľké škody, nikto sa ich ale nepýta."

Gréci s migráciou podľa nej nesúhlasia, ale napriek tomu pomáhajú zachraňovať ľudské životy. "Týka sa to všetkých obyvateľov, vrátane nemocníc, kde migrantky rodia zadarmo. Lekári majú 24-hodinové služby, ktoré im nikto nezaplatí, hasiči veľa výjazdov," uviedla. "Čo môžete robiť? Máte tie deti a ľudí nechať utopiť sa a zomrieť?"

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najviac utečencov bolo na ostrove v lete, v preplnených utečeneckých táboroch a na uliciach sa tiesnilo zhruba 40.000 ľudí. Trajekty do Atén vtedy takmer neodchádzali, pretože sa medzi migrantov zamiešali ľudia bez dokladov a snažili sa nalodiť. "Bolo to spôsobené nedostatkom personálu, ktorý vybavoval ich povolenia. V utečeneckom tábore Moira pracovalo pár dobrovoľníkov 24 hodín denne, neboli vyškolení, ale snažili sa situáciu zvládnuť," opisuje. Utečenci iných národností schválne strácali pasy a vydávali sa za Sýrčanov, zasiahnuť musela aj polícia.

Celé dva mesiace táborili utečenci priamo v meste medzi reštauráciami, ktorým sa potom turisti vyhýbali. "Utečenci nemali vodu, tak sa nelegálne napojili na jej zdroj a kontaminovali ju, inde skratovali elektrinu," povedala Češka. Vysídlenci podľa nej síce nikomu neublížili, ale všetko vrátane pomoci vraj berú ako samozrejmosť.

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Wegrzynovej je dobre, že na Lesbos jazdia pomáhať humanitárne organizácie a dobrovoľníci, ale niektorí sa podľa jej slov len zviditeľňujú a nechávajú sa fotografovať pri člnoch, ako ťahajú migrantov z vody. Za pozitívne však považuje, že aj napriek koncu turistickej sezóny, ktorá opäť nepriniesla dobré výsledky, tu aspoň niekto míňa peniaze. Miestni sa podľa nej však obávajú toho, až ostatné štáty uzavrú svoje hranice a vyhostia migrantov tam, kde vstúpili do Európskej únie. To sú práve grécke ostrovy.

Problémy s utečencami na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: UtečenciLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu