Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obrovské čísla utečencov: Do Nemecka ich len za október prišlo 181-tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN- Do Nemecka prišlo v priebehu októbra 181.000 žiadateľov o azyl, čo je o 17.000 viac než v predošlom mesiaci, pričom ich nápor sa aj napriek zhoršujúcemu počasiu ešte stále zvyšuje. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa údajov, ktoré dnes zverejnilo nemecké ministerstvo vnútra, dorazilo do krajiny v priebehu  prvých desiatich mesiacov roka 758.000 ľudí. V Nemecku v októbri zaregistrovali 54.877 oficiálnych žiadostí o azyl, pričom asi polovica pochádzala od Sýrčanov. Agentúra AP však upozornila, že toto číslo nevyjadruje skutočný počet príchodov, keďže úrady bojujú s náporom žiadostí a nestíhajú ich spracúvať dostatočne rýchlo. 

Spomedzi všetkých žiadateľov o azyl v Nemecku je v tomto roku najviac Sýrčanov, ale v absolútnych číslach ich predstihli balkánske krajiny. Nemeckí predstavitelia však avizovali, že všetci žiadatelia o azyl z Balkánu budú poslaní nazad do vlasti, keďže ich krajiny sú považované za bezpečné.

Rakúsko eviduje vyše 56-tisíc žiadostí

O azyl v Rakúsku požiadalo od januára do septembra tohto roka 56.356 ľudí, čo predstavuje približne 231-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Údaje dnes zverejnilo rakúske ministerstvo vnútra, uviedla agentúra AP. Rakúske ministerstvo spresnilo, že v rovnakom období roka 2014 požiadalo o azyl len 17.010 osôb. 

Takmer 30 percent (16.595 osôb) spomedzi tohtoročných žiadostí si v Rakúsku podali Sýrčania. Druhou najpočetnejšou skupinou s približne 22,5 percentami podaných žiadostí (12.687 osôb) boli Afganci. Nasledovali Iračania (16 percent žiadostí) a Pakistanci (päť percent). Približne 11 percent všetkých žiadostí (6175 osôb) o azyl podali deti, ktoré sa v Rakúsku ocitli bez dospelého sprievodu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu