Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatická situácia v Slovinsku: FOTO Utečenci prerazili bariéru a podpálili stany, zasiahla armáda

Utečenci chceli ísť ďalej na západ, do Rakúska. Zobraziť galériu (8)
Utečenci chceli ísť ďalej na západ, do Rakúska. (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Situácia s utečencami v Slovinsku sa dramatizuje. Po tom, čo ich policajti nechceli pustiť cez hranice ďalej do Rakúska, podpálili v tábore stany. Situáciu museli ukludniť až vojaci so samopalmi. Niekoľko zranených osôb musel ošetrovať Červený kríž.

Situácia v slovinskom prijímacom tábore v meste Brežice, kde sa tiesnia stovky utečencov, sa dnes dopoludnia vyhrotila: migranti žiadali, aby ich bezpečnostné zložky pustili ďalej do Rakúska a Nemecka a na protest podpálili niekoľko stanov. Pri incidente utrpelo zranenia niekoľko osôb, o ktoré sa postaral Červený kríž, informoval na svojom twitterovom konte redaktor nemeckej spravodajskej televízie N24 Steffen Schwarzkopf.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Utečenci podľa neho skandovali "No stay!" (Nechceme zostať). K táboru s kapacitou 400 ľudí, v ktorom sa dnes nachádzalo okolo 1750 utečencov, predtým dorazili príslušníci polície, ako aj vojaci vyzbrojení samopalmi.

Situácia v slovinskom tábore

Slovinský parlament schválil v noci nadnes novelu zákona o obrane, ktorý za presne stanovených podmienok definuje nové úlohy pre ozbrojené sily krajiny. Nový zákon umožní slovinským vojakom kontrolovať hranice tam, kde nie je prítomná polícia.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Do Slovinska prišlo v utorok cez 670 kilometrov dlhé hranice s Chorvátskom takmer 9000 utečencov. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

Slovinská armáda má k dispozícii len okolo 7000 vojakov. Opozícia predpokladá, že nasadenie vojakov na hraniciach zlyhá a požaduje vybudovanie hraničného plota - takého, aký stojí na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Prílev utečencov do Slovinska po balkánskej trase zatiaľ pokračuje v nezmenšenej miere. V noci nadnes tam dorazilo ďalších 2000 osôb, oznámila agentúra STA s odvolaním sa na políciu. Okolo 3500 ľudí strávilo noc na území Srbska pri teplotách len tesne nad bodom mrazu pred zatvoreným hraničným priechodom s Chorvátskom Berkasovo/Bapska. Viac ako 1000 z nich prerazilo dopoludnia policajnú bariéru a ilegálne prekročili hranice do Chorvátska.

V pohraničnej oblasti medzi Srbskom a Chorvátskom neďaleko Bapskej pomáhajú utečencom aj mobilné dobrovoľnícke tímy občianskeho združenia Človek v ohrození.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Utečenci prichádzajú nepretržite najmä večer a počas celej noci autobusmi z juhu Srbska. Utečencov vozia z Preševa, nechávajú ich pod kopcom, odkiaľ musia kráčať asi dva kilometre pešo. Medzi nimi je mnoho rodín s malými deťmi. Nikto nemá informácie, kedy budú môcť prekročiť hranice a pokračovať ďalej cez Chorvátsko. Polícia im umožňuje prechádzať v obmedzenom počte a v nepravidelných časových intervaloch," napísala v e-maile zaslanom agentúre TASR Nora Beňáková z organizácie Človek v ohrození.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Pri hranici je šesť veľkých prístreškov - vojenských stanov iba s bočnými stenami -, pod ktorými spia či sedia ľudia na zemi. Mnohí sú mimo týchto stanov, teplota klesá až k nule. Viacerí sú bosí, majú mokré oblečenie. Pomoc utečencom zo strany našich humanitárnych pracovníkov spočíva hlavne v poskytovaní oblečenia, obuvi a teplého čaju v improvizovanom tranzitnom priestore," priblížila ďalej Beňáková.

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Dramatická situácia v Slovinsku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Okolo 1500 migrantov sa z hranice so Slovinskom vydalo pešky do Grazu 

Zo Slovinska do Rakúska dorazilo dnes predpoludním cez hraničný priechod Spiefeld okolo 2000 migrantov, ktorí prešli vstupnou kontrolou, registráciou a následne ich autobusy prepravovali do improvizovaných príbytkov.

Pre niektorých však tento proces trval zrejme pridlho, informovali rakúske elektronické médiá a tlačová agentúra APA s odvolaním sa na policajné zdroje. Asi 1500 ľudí tak prerazilo policajný kordón a vydalo sa pešky smerom k štajerskej metropole Graz.

Aj keď sa rakúske orgány pokúšali dohovorom ľudí presvedčiť, aby sa vrátili a vyčkali na autobusy, ich úsilie vyšlo nazmar, takže sa pokúsili aspoň zablokovať prístupové komunikácie na diaľnicu a udržať plynulosť nielen cestnej, ale aj železničnej dopravy v lokalite. Utečencov sprevádzali policajné hliadky.

Nie je vylúčené, že sa celou situáciou boli mylné informácie utečencov o vzdialenosti Spielfeldu od rakúsko-nemeckej štátnej hranice. Keď si to masy migrantov uvedomili, väčšina z nich sa obrátila späť. Iní cestu prerušili a hľadali miesto na odpočinok, a to aj na cestnej komunikácii B67.

Rakúska polícia sa zatiaľ nerozhodla, ako naloží s tými z utečencov, ktorí pokračujú pešky v smere na Graz. Situáciu komplikuje fakt, že sú medzi nimi aj deti, takže sa nedá predpokladať, že by do sídelného mesta rakúskej spolkovej krajiny Štajersko dorazili ešte za denného svetla.

V záchytnom centre v Spielfelde, ako aj na parkovisku pre kamióny na hraničnom priechode zostali stovky ďalších utečencov. Väčšina z nich podobne ako väčšina z ďalších prichádzajúcich má jasnú cieľovú krajinu, a tou je Nemecko. Iba minimum z nich požiadalo o azyl v Rakúsku.

Slovensko je pripravené pomôcť s ochranou hraníc 

Slovensko je pripravené pomôcť Slovinsku, ktoré požiadalo o policajnú a finančnú podporu na posilnenie stráženia svojich hraníc s Chorvátskom. Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

Ako poznamenal, už pred letom hovoril svojim kolegom zo Slovinska a Chorvátska, že na riešenie migračnej problematiky nestačia vyhlásenia, ale sa na to treba pripraviť. "Teraz sa podcenenie situácie trošku vypomsťuje, ale sme pripravení pomôcť tak Slovinsku, ako aj s Chorvátskom o tom diskutovať, lebo situácia tam určite nie je dobrá ani pre samotné štáty a ani pre utečencov," poznamenal.

Slovinský parlament schválil v noci nadnes zákon o obrane, ktorý dáva armáde väčšie právomoci pomáhať polícii pri strážení štátnych hraníc. Do krajiny totiž prúdia tisíce migrantov z Chorvátska, keďže Maďarsko svoje hranice uzavrelo. Rovnako tak chcú dnes oficiálne požiadať Európsku úniu o policajnú podporu a finančnú pomoc.

Do Slovinska prišlo v utorok cez 670 kilometrov dlhé hranice s Chorvátskom takmer 9000 utečencov. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

Slovinská armáda má k dispozícii len okolo 7000 vojakov. Z nich je približne 140 rozmiestnených na hraniciach a pomáhajú polícii. Opozícia predpokladá, že nasadenie vojakov na hraniciach zlyhá a požaduje vybudovanie hraničného plota - takého, aký stojí na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach.

Slovinsko plánuje zvýšiť počet policajných záložníkov na hraniciach 

Slovinsko plánuje v súvislosti s obrovským náporom migrantov zavedenie nových legislatívnych opatrení, ktorými by sa zvýšil počet policajných záložníkov na hraniciach, a do služby chce zároveň povolať aj policajných dôstojníkov vo výslužbe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia slovinských predstaviteľov.

Štátny tajomník slovinského ministerstva vnútra Boštjan Šefic dnes uviedol, že jeho ministerstvo vláde navrhne, aby počet policajných záložníkov v súvislosti s mimoriadnou situáciou na hraniciach zvýšila zo súčasných 250 na 800. V rámci navrhovaného opatrenia by do služby mali byť prijatí aj bývalí príslušníci polície, aktuálne vo výslužbe, ktorí budú následne súčasťou doplnkových jednotiek, dodal Šefic.

Do Slovinska od soboty rána, respektíve po uzatvorení maďarsko-chorvátskej hranice, prišlo už vyše 20.000 migrantov, pričom najmenej 6000 z nich strávilo poslednú noc v tamojších utečeneckých centrách, doplnil Reuters. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

Viac o téme: TáborVýtržnostiUtečenciSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu