Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pri gréckom pobreží zahynulo niekoľko utečencov, vrátane bábätka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Päť ľudí, vrátane bábätka a dvoch detí, sa dnes utopilo pri pokuse dostať sa na člnoch z Turecka do Grécka. Ďalšia osoba je nezvestná, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž.

Stráži sa podarilo zachrániť 11 migrantov. Dve lode, na ktorých sa migranti plavili, sa potopili v blízkosti gréckeho ostrova Kastellorizo.

O prekonanie Egejského mora sa denne pokúšajú stovky ľudí utekajúcimi pred vojnou či biedou na Blízkom východe, v Afrike či Ázii. Na plavbu z Turecka do Grécka využívajú služby prevádzačov. Často sa stáva, že sa krátka plavba cez more na nafukovacích člnoch skončí tragédiou.       

Tento rok do Grécka dorazilo asi 400.000 ľudí, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý súčasne uviedol, že Grécko sa o toľko utečencov nedokáže postarať.

EÚ, ktorá chce zastaviť nápor migrantov, ponúkla nedávno vláde v Ankare finančnú pomoc vo výške tri miliardy eur určených na  zlepšenie pomerov v utečeneckých táboroch na území Turecka. Výmenou za zastavenie prílevu migrantov únia Turecku navrhla perspektívu urýchlenia rokovaní o zjednodušení vízového režimu.

Turecko je jednou z hlavných tranzitných krajín, cez ktorú smerujú do Európy tisíce nelegálnych migrantov z Afriky a Blízkeho východe. Na tureckom území sa v súčasnosti zdržiava asi 2,5 milióna utečencov prevažne zo Sýrie.

Viac o téme: TureckoKastellorizo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu