Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turecké obchody zarábajú na migračnej kríze: Z utečenectva sa stala zvrátená móda

Mesto Izmir zaplavili záchranné vesty Zobraziť galériu (2)
Mesto Izmir zaplavili záchranné vesty (Zdroj: Twitter/Harald Doornbos)

IZMIR – Odkedy svet skloňuje migračnú krízu vo všetkých pádoch, turecké obchody praskajú vo švíkoch. Najnovšie sa však na utečeneckej vlne začali viesť aj módne značky a pochybné cestovné kancelárie.

Obchodníci na západe tureckého pobrežia sa, prirodzene,  snažia vo veľkom predávať tovar, ktorý pôjde na odbyt. V praxi to znamená, že ponúkajú záchranné vesty, gumené člny a iné potrebné príslušenstvo, ktoré by mohli potrebovať migranti na ceste po mori do Európy. Záchranné vesty podľa BBC predávajú vo všetkých veľkostiach, vrátane viest určených pre tehotné ženy a deti takmer na každom kroku.

Reportáž celosvetovo známej televízie urobila zo Slovenska nehostinnú krajinu: Utečenci tam nechcú!

Cena jednej záchrannej vesty sa pohybuje od 13 do 40 eur a podľa obchodníkov poskytujú utečencom ochranu až pri niekoľkohodinovom pobyte vo vode. Okrem viest však v tom istom obchode nájdete aj všemožné suveníry a sladkosti a o bezpečnosti viest sa niekedy dá pochybovať. Môže sa zdať, že zisk je niekedy dôležitejší ako cena ľudského života.

Pri Lesbose sa potopila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Tieňová ekonomika bohatne

Ako uvádza Nytimes.com, tieňová ekonomika, ktorá sa vyvinula v Turecku počas migračnej krízy, z masívnych utečeneckých vĺn značne profituje. Na utečencoch sa snažia zarobiť nielen pašeráci, ale aj cestovné kancelárie, ktoré ponúkajú provizórne poistenie. Výnimku netvoria dokonca ani značkové obchody s módou. V tejto súvislosti obletela svet fotografia tureckého obchodu s pánskou módou, ktorý na jednej strane výkladu vystavoval obleky a na druhej boli figuríny oblečené v oranžových záchranných vestách. Zamestnanec obchodu, ktorý nechcel povedať svoje meno, priznal, že denne predá až 80 záchranných viest.

Viac o téme: MódaZáchranné vestyMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu