Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chorvátsko vedie proti Srbsku obchodnú vojnu: Uzatvárajú hraničné priechody

Ivica Dačič
Ivica Dačič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič zaslal dnes najvyšším predstaviteľom Európskej únie (EÚ) list vzťahujúci sa k jednostrannému rozhodnutiu Chorvátska uzavrieť hraničné priechody so Srbskom. Oznámilo to tlačové oddelenie srbskej vlády, ktoré citovala chorvátska agentúra HINA.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič v tejto súvislosti vyhlásil, že Chorvátsko vedie obchodnú vojnu voči Srbsku. Adresátmi listu boli predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Podrobnosti o obsahu tohto listu neboli zverejnené, dodala HINA. 

Chorvátsko ešte minulý štvrtok uzavrelo všetky menšie priechody na hraniciach so Srbskom, kadiaľ začali prúdiť migranti smerom na západ v dôsledku sprísnenia režimu na srbsko-maďarských hraniciach. V pondelok navyše Chorváti uzavreli pre nákladnú dopravu aj hlavný hraničný priechod zo Srbska na diaľnici medzi Belehradom a Záhrebom.

Uzavretie chorvátsko-srbských hraníc bolo v utorok témou mimoriadneho zasadania srbskej vlády, na ktorom sa hovorilo o možných odvetných krokoch Belehradu. Chorvátsko napokon v utorok popoludní otvorilo srbsko-chorvátsky hraničný priechod Batrovci-Bajakovo pre kamióny s rýchlo sa kaziacim nákladom.

Vučič v utorok večer oznámil, že Belehrad až do dnešnej polnoci neprijme žiadne protiopatrenia voči Záhrebu s tým, že sa dovtedy bude snažiť nájsť riešenie danej situácie spoločne s chorvátskym kolegom Zoranom Milanovičom. 

Srbský minister zahraničných vecí Dačič dnes v rozhovore pre tamojšiu televíziu povedal, že Chorvátsko vedie obchodnú vojnu so Srbskom a že Srbsko už pripravilo protiopatrenia. "Pokiaľ si prajú konflikt, nech sa tak stane," povedal šéf rezortu diplomacie. Zdôraznil, že opatrenia sú pripravené a Srbsko má právo ochraňovať svoje záujmy a ekonomiku. 

Na vyhlásenie chorvátskeho premiéra Milanoviča, podľa ktorého Srbsko neprijme opatrenia voči Chorvátsku, pretože by tým prijalo kroky aj proti EÚ, Dačič reagoval slovami, že Záhreb pozastavil plnenie stabilizačnej a asociačnej dohody a jednostranne zaviedol oparenia voči Belehradu, v dôsledku ktorých zabránil normálnemu toku tovarov, kapitálu a ľudí, čo je proti základným hodnotám EÚ a z toho dôvodu európske dohovory porušili práve Chorváti. Dačič dodal, že ešte v priebehu dneška bude hovoriť s kolegami z Rumunska a Bulharska, aby ich oboznámil so vzniknutou situáciou.

Szijjártó spolu s Vučičom kritizovali Chorvátsko 

Srbsko a Maďarsko majú podobný osud, keďže obom spôsobujú v súvislosti s migračnou krízou vážne problémy dve členské krajiny Európskej únie - Grécko a Chorvátsko. Vyhlásil to dnes v meste Senta na severe Vojvodiny maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke so srbským premiérom Aleksandrom Vučičom.

Podľa agentúry MTI maďarský minister povedal, že Grécko spôsobuje problémy tým, že nedokáže ochrániť svoje vonkajšie hranice. Chorvátsko zasa tým, že otvorene deklarovalo, že bude ignorovať európske právne normy a solidaritu, tisíce migrantov vozí do Maďarska, pritom Srbsku dáva ultimátum, aby tiež vozilo migrantov smerom k Maďarsku. Szijjártó ocenil, že Srbsko tomu zatiaľ "korektne odolalo". Vučič ho ubezpečil, že to tak zostane aj naďalej, a poznamenal, že aj Srbsko považuje konanie Chorvátska za neprijateľné.

Vučič zaslal dnes podľa tlačového oddelenia srbskej vlády najvyšším predstaviteľom Európskej únie (EÚ) list vzťahujúci sa k jednostrannému rozhodnutiu Chorvátska uzavrieť hraničné priechody so Srbskom, informovala chorvátska agentúra HINA. Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič v tejto súvislosti vyhlásil, že Chorvátsko vedie obchodnú vojnu voči Srbsku.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Bavorsku avizoval, že Maďarsko je pripravené kedykoľvek fyzicky uzatvoriť zelenú hranicu s Chorvátskom, ako to urobilo aj na hraniciach so Srbskom 15. septembra.

Viac o téme: SrbskoChorvátskoAleksandr Vucic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu