Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Srbsku stačilo 15 rokov: Prekonalo svoj tieň a zvláda utečeneckú krízu, to sa však môže zmeniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Maďarské rozhodnutie uzavrieť svoju južnú hranicu obrátilo pozornosť migračnej krízy do Srbska, kde zábery utečencov unikajúcich pred konfliktom vyvolávajú až príliš nedávne spomienky. Píše o tom spravodajský server Politico.eu.

FOTOREPORTÁŽ Najväčšie migračné vlny histórie: Čo pre nás predstavovali utečenci v minulosti?

Pred iba 15 rokmi bolo Srbsko medzinárodnom vydedencom, odmietaným za jeho úlohu v juhoslovanských vojnách a vnímaným ako strana, ktorá rozdúchala etnický konflikt a perzekúcie. Teraz si ale srbská vláda a občianska spoločnosť získali ocenenie za súcit, s ktorým zvládajú terajšiu krízu. Vláda neplytvala časom a vytvorila jasný kontrast medzi Maďarskom, ktoré je členskou krajinou EÚ - a proti migrantom použilo slzný plyn - a svojím vlastným prístupom.

"Panuje zhoda, že sa s tým Srbsko za daných okolností vysporiadalo veľmi dobre, a s migrantmi je tu zaobchádzané s veľkým rešpektom a dôstojnosťou," povedal nemenovaný diplomat z členskej krajiny EÚ.

Ovšem príliv migrantov nejaví známky slabnutia, štáty EÚ na severe i západe dvíhajú padacie mosty - a inštitucionálna a spoločenská kapacita jednej z najchudobnejších krajín Európy je obmedzená.

Srbsku stačilo 15 rokov:
Zobraziť galériu (5)

Až doteraz Srbsko neurobilo prakticky žiadne opatrenia pre migrantov, ktorí by chceli zostať. Vcelku správne počíta s tým, že veľká väčšina migrantov tadiaľ len prechádza cestou do Nemecka, Škandinávie a Belgicka. Priemerná doba, ktorú v Srbsku zostávajú, je teraz tri dni.

Doteraz Srbsko všeobecne dodržiavalo politiku voľného priechodu, vrátane prepravy migrantov autobusmi a zabezpečenia obmedzeného ubytovania, zdravotnej starostlivosti a pomoci v tranzitných strediskách.

Ľudia darujú oblečenie a jedlo a migrantov, ktorí spia v stanoch pred belehradskou autobusovou stanicou, nikto neobťažuje. Miestne i medzinárodné mimovládne organizácie aktívne poskytujú pomoc, a to aj na maďarskej hranici v Horgoši, odkiaľ sa migranti od minulého štvrtka začali presúvať na západ; niektorí pešo, časť v oficiálne vypravených autobusoch.

Srbsku stačilo 15 rokov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Potom, čo maďarská polícia proti migrantom vrátane detí použila vodné delá a slzný plyn, ponáhľal sa srbský premiér Aleksandar Vučić s odsúdením "neeurópskeho" správania Budapešti a dodal: "Vyzývam Európsku úniu, aby reagovala a prinútila svojich členov správať sa v súlade s európskymi hodnotami. "

"Medzi zahraničnými veľvyslancami panuje pocit, že Srbsko prejavuje európske hodnoty, ktoré neprejavujú niektoré členské štáty Európskej únie. A to svedčí srbským ašpiráciám na členstvo v EÚ," dodal diplomat EÚ.

Zástupca EÚ v Srbsku vyhlásil, že krajina si z Bruselu vyslúžila príliv ocenenia za svoj prístup, a vyjadril nádej, že je tento postoj Srbska dôkazom, že sa stáva "normálne, plne rozvinutou" európskou krajinou po mnohých neľahkých rokoch prerodu. Srbsko je kandidátom na možné budúce zapojenie do EÚ.

Srbsku stačilo 15 rokov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Koordinácia medzi srbskou vládou, mimovládnymi organizáciami a jednotlivcami - ktorých záujmy sa v každodennom živote často krížia - je impozantný. Relatívne vysokú mieru súcitu s migrantmi možno čiastočne pripísať na vrub nedávnej spomienke na juhoslovanské vojny, ktoré vyhnali milióny ľudí z domovov.

Srbsko je domovom mnohých Srbov, ktorí utiekli z Bosny, Chorvátska aj Kosova v rokoch 1991 až 1999, rovnako ako radu ľudí ďalších národností z bývalej Juhoslávie, hľadajúcich lepší život.

"Panuje tu pocit solidarity s utečencami. Časť ľudí v tom, čo sa teraz deje, spoznáva svoju vlastnú minulosť," povedal srbský sociológ a odborník na extrémizmus Dušan Janjić. "Bývalý radikál Vučić zareagoval veľmi dobre."

Existujú však značné obavy, čo sa stane, ak sa EÚ stane pevnosťou a nechá Srbsko, aby sa samo vysporiadalo s následkami. Srbský minister zahraničia Ivica Dačić už varoval EÚ, aby s krajinou nezaobchádzala ako so "zberným strediskom".

Srbsku stačilo 15 rokov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Teraz, keď svoju hranicu zatvára už aj Chorvátsko, sa dá čakať, že Srbsko bude čeliť tlaku ako zo strany fyzickej, tak administratívnej kapacity, ako zvládnuť situáciu, a to by mohlo ovplyvniť aj doteraz pozitívny postoj voči migrantom prechádzajúcim do schengenskej zóny EÚ s otvorenými hranicami.

Srbsko malo v minulom roku najväčší európsky rozpočtový deficit, HDP na jedného obyvateľa je nižší ako nielen európsky, ale aj svetový priemer a jeho zdroje sú krajne obmedzené.

Zástupcovia EÚ uviedli, že je únia pripravená pomôcť srbským úradom zostaviť zoznam toho, čo potrebujú. Už tiež pracujú na vytvorení tranzitných táborov, avšak samo Srbsko tento problém zvládnuť nemôže. S nadchádzajúcou zimou na Balkáne sa lepšie prístrešie pre migrantov stane prioritou.

"Z nášho pohľadu prevláda pocit, že Srbsko za súčasných okolností robí dobrú prácu, ale nemožno očakávať, že by mohlo samo niesť ťažobu toho všetkého - toho jednoducho fyzicky nie je schopné," uviedol diplomat.

Je iróniou, že nepočetné a do značnej miery provládne srbská médiá, ktoré sú zvyčajne predmetom kritiky EÚ, pomáhajú medzi obyčajnými Srbmi udržiavať mienky ústretové voči utečencom. Ale tento postoj môže slabnúť, pokiaľ bude počet migrantov stúpať.

Viac o téme: UtečenciSrbskoUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu