Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chcú, aby EÚ obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú kvóty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP.

"Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak", citovala ho agentúra Reuters. De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ. 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil - "a ja to považujem za správne", aby "sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov", citovala ho dnes tlačová agentúra AP. 

De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800 000 utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión. "Nechcem meniť svoju predpoveď," dodal. 

Český minister vnútra odkázal Nemecku, nech sa nevyhráža 

Český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) dnes kritizoval vyjadrenie nemeckého kolegu Thomasa de Maiziere, že by Európska únia mala obmedziť vyplácanie financií zo štrukturálnych eurofondov krajinám, ktoré odmietajú súhlasiť s pevnými kvótami pre prijatie utečencov. Chovanec odkázal Berlínu, aby prestal ukazovať svaly, pretože najväčším problémom je podľa neho nekonzistentný postup nemeckých úradov.

"Aktuálne najväčším problémom riešenia migrácie je nekonzistentná politika Nemecka. Ani ukazovanie svalov susedom cez hranice to nezakryje!" citoval jeho vyjadrenie na Twitteri server Novinky.cz. Poukázal na to, že Nemecko najskôr vyjadrilo ochotu prijať všetkých sýrskych utečencov a následne čiastočne uzavrelo svoje hranice, pretože situáciu nezvládlo.

Údajným autorom návrhu na to, aby krajiny odmietajúce povinné kvóty dostávali menej peňazí z eurofondov mal byť predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Hovorca EK Margaritis Schinas to však poprel. Novinárom dnes povedal, že EK o takomto kroku nič nevie. "Komisia o niečom takom ani netuší," citoval ho Český rozhlas.

Viac o téme: ImigrantiKvótyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu