Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Saudská Arábia reaguje na silnejúcu kritiku: Utečencov prijímame, ale...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - V reakcii na silnejúcu kritiku o laxnom prístupe bohatých štátov Perzského zálivu k sýrskym utečencom dnes Saudská Arábia informovala, že od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii na svojom území prijala 2,5 milióna Sýrčanov. Zdôraznila pri tom, že ich neprijala ako utečencov.

Agentúra Reuters vysvetlila, že žiaden zo šiestich štátov Perzského zálivu - Saudská Arábia, Omán, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn a Katar - nepodpísal ohovor OSN o právnom postavení utečencov, ktorý sa po druhej svetovej vojne stal medzinárodným právnym aktom ohľadom azylu. Všetky spomínané bohaté arabské štáty však tvrdia, že za posledné štyri roky sa na ich území usadili tisíce Sýrčanov, ktorých z ich vlasti vyhnala vojna. 

"(Saudskoarabské) kráľovstvo s nimi nezaobchádza ako s utečencami, neumiestňuje ich do utečeneckých táborov, chráni ich dôstojnosť a bezpečie a poskytuje im úplnú slobodu pohybu (...). Každý (zo Sýrčanov), kto sa rozhodol zostať, dostal ubytovanie a všetky ostatné práva vrátane bezplatnej zdravotnej starostlivosti, zamestnania a možnosti vzdelávania," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení. Na vysokých školách v kráľovstve bezplatne študuje viac ako 100.000 sýrskych študentov.

Podľa oficiálneho vyhlásenia Saudská Arábia poskytla aj asi 700 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc pre Sýrčanov a podieľala sa na výstavbe nemocníc vo viacerých utečeneckých táboroch. Kráľovstvo súčasne poskytlo humanitárnu pomoc priamo tým krajinám, ktoré prijali utečencov zo Sýrie, alebo nepriamo prostredníctvom humanitárnych organizácií.

Zatiaľ čo európske krajiny čelia náporu utečencov zo Sýrie, ľudia z oblasti Perzského zálivu sa na sociálnych sieťach mobilizujú, aby donútili svoje štáty otvoriť Sýrčanom hranice. Konštatovala to tento týždeň vo svojej reportáži televízia BFMTV. Internetová kampaň úzko súvisí s debatou, ktorá sa rozprúdila v Európe súvislosti s nebývalým prílevom migrantov.

Moslimská solidarita sa na arabských weboch pripomína často najmä v súvislosti so Saudskou Arábiou, ktorá v 70. rokoch 20. storočia prijala islamistických politických utečencov. BFMTV však pripomenula správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, z ktorej vyplýva, že žiadna z monarchií Perzského zálivu - so Saudskou Arábiou na čele - doteraz neponúkla prijatie utečencov zo Sýrie.

Podľa komentára v americkom magazíne Quartz by sa tieto krajiny mali hanbiť. Autor článku, Bobby Ghosh, upozorňuje, že finančná pomoc pre humanitárne akcie nestačí. Logickejšie by podľa neho bolo, keby Saudská Arábia Sýrčanov prijala, o to viac, že dokáže zvládnuť nával veľkého počtu ľudí, čo dokazuje každoročne počas púte do Mekky.

Viac o téme: UtečenciSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu