Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Utečenec novej generácie: O tom, ako mobily uľahčujú migrantom cestu do Európy

Väčšina migrantov vlastní smartfóny Zobraziť galériu (4)
Väčšina migrantov vlastní smartfóny (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Kedysi sa utečenci museli na cestu pýtať, sledovať kompas alebo sa orientovať podľa polohy slnka. Moderný migrant sa však po príchode do novej krajiny len spýta: "Kde sa dajú zohnať SIM karty?" Cez Skype si volá s tými, čo zostali doma. A keď sa mu napríklad stratí kamarát, kontaktuje ho cez aplikáciu WhatsApp. Moderné komunikačné prostriedky tak cestu do Európy teraz každému uľahčujú.

Aj tí najchudobnejší z najchudobnejších majú pri sebe na svojej ťažkej ceste chytrý telefón a prídavnú batériu. Majú samozrejme prístroje s lacným vybavením, ktoré výrobca vyvinul priamo pre arabský trh. Pred nebezpečnou plavbou z Turecka do Grécka mobil zvyčajne obalia plastovou fóliou pre prípad, že by sa nafukovací čln prevrhol.

 

Utečenci so smartfónmi, hláška, ktorá vás zhovadí pred priateľmi: Ste idioti, píšu Briti

Mladý Kurd Rabvar Máu zo sýrskeho mesta Rás-al-Ajn pri hraniciach s Tureckom vyzerá po príchode na budapeštiansku Východnú stanicu (Keleti) unavene a strhane. Časť cesty od srbských hraníc prešiel so svojimi štyrmi druhmi pešo. Prespávali v lese. V pravom vrecku úzkych riflí má zastrčený mobil, v ľavej externú batériu slúžiacu ako energetická banka. "Vystačí, aby som telefón trikrát plne nabil," povedal.

Väčšina migrantov vlastní smartfóny.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mobil je pre neho tým najdôležitejším pomocníkom na ceste, ktorá skončí v Hannoveri, ak vyjdú všetky plány. Vysídlenci cestu do Nemecka hľadajú pomocou bezplatných aplikácií a satelitnej navigácie GPS. V rámci uzavretých skupín na Facebooku a WhatsApp si odovzdávajú kontakty na miestnych prevádzačov, ktorí ich za peniaze dopravia cez najbližšiu hranicu nákladným autom, loďou, alebo ich prípadne prevedú pešo.

Okrem toho vysídlenci na smartfónoch sledujú správy. Kde sú úkryty? Kde je najväčšie nebezpečenstvo, že ich maďarská polícia zadrží a zaregistruje? Niektorí sýrski utečenci si stiahli aplikáciu Gherbetna (Naša túžba po domove), ktorá im poskytne nielen praktické informácie, ale aj možnosť spojiť sa s ostatnými utečencami, ktorí sú v ich blízkosti. "V každej krajine sme zaplatili zhruba dvadsať eur za predplatené karty," vysvetľuje Máu. Karta, ktorá umožňuje prístup na internet a telefonovať, je pre neho tak dôležitá, že ju v mobile sprevádzkuje ešte skôr, ako si kúpi lístok na rakúsku hranicu.

Väčšina migrantov vlastní smartfóny.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

To, aké dôležité sú pre migrantov mobily a internet, zistili už maďarskí dobrovoľnci. V Budapešti jedna skupina aktivistov z Greenpeace zriadila pre utečencov internet. "Informácie a spojenie s priateľmi a známymi je tu pre ľudí to najdôležitejšie," poznamenala hovorkyňa maďarskej pobočky Greenpeace Flóra Hevesiová. Za krátky čas si tu vyše sto utečencov nabilo telefón a využilo internet. Aktivisti zatiaľ zostávajú v Budapešti, pokiaľ ale budú potrební inde, presunú sa. Napríklad do utečeneckého tábora Rözske na maďarsko-srbskej hranici.

Na ôsmej koľaji, odkiaľ vlaky odchádzajú na západ, sedí skupina mladíkov. Títo Sýrčania patria k drúzskej menšine. Síce to nie sú vládni oponenti, ale aj tak chceli preč. Kvôli vojne totiž nemajú prácu a životné náklady sa zvýšil. Zatiaľ čo v ich dedinách a mestských štvrtiach nehrozilo letecké bombardovanie, museli čeliť príležitostným granátovým útokom rebelov či sunnitských teroristov. "Máme teraz všetci vybité baterky. So svojou rodinou v Sýrii nie som už päť dní v kontakte. Keď prídem do Rakúska, chcem si zaobstarať novú SIM kartu," rozpráva jeden z nich s tým, že v Srbsku si od pouličného obchodníka za veľa peňazí kúpil falošnú kartu. 

Väčšina migrantov vlastní smartfóny.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pred Keleti sa medzitým dostavili lovci duší, ktorí si myslia, že len GPS k orientácii nestačí. Príslušníci jednej kresťanskej sekty rozdávajú brožúrky s citátmi z Biblie v angličtine a v arabčine. Ani nie o desať metrov ďalej stojí skupina postarších Arabov v béžových vestách. Na nich je nápis "Islamské hnutie". Fúzatí muží sú priateľskí, rozdeľujú hygienické balíčky, jablká, chlieb a syr. Keď sa ich ale človek opýta, kto tú pomoc financuje, začnú sa zrazu správať veľmi odmerane.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSýriaKeleti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu