Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ďalšie klamstvo protiutečeneckej úderky: Slovákov straší FOTO teroristu, všetko je inak!

Ďalší podvod namierený proti utečencom. Zobraziť galériu (2)
Ďalší podvod namierený proti utečencom. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Panika v Európe, teroristi z Islamského štátu sú už tu. Iba jedna fotka stačila, aby presvedčila veľa ľudí o tomto tvrdení. Ako sa však ukázalo, pravda je niekde inde.

Na sociálnych sieťach sa šíri fotka údajného islamského teroristu, ktorý sa dostal medzi utečencov a pomocou nich do Európy. Mnohým ľuďom stačil iba pohľad na muža so samopalom a vypukla panika, ktorú šírili zdieľaním fotky na internete. Na jednej fotke je zobrazený so samopalom, na druhej s úsmevom na tvári medzi utečencami.

Všetko zneužili odporcovia utečencov a extrémistické skupiny, aby začali fotky údajného teroristu šíriť. Podľa BBC ju iba na Facebooku videlo 70 tisíc ľudí, ďalšie tisícky na Twitteri. ľudia komentovali fotku s obavami. "Pamätáte si tohto chlapíka? Vlani pózoval na fotkách Islamského štátu. Teraz je to utečenec. Sme hlupáci, alebo čo?"

 

Laith al Saleh (mimo jiné v boji proti ISIS v Kobani utrpěl zranění), nyní vyjel do Evropy najít bezpečné místo pro...

Posted by Stop náboženské i rasové nenávisti on 7. september 2015

 

Bojoval v Sýrii, ale proti Islamskému štátu

A kde je pravda? Fotka zobrazuje v skutočnosti sýrskeho bojovníka a bývalého veliteľa sýrskej povstaleckej armády. Ide teda o čistý hoax - podvod. "Na FB sa veľmi rozšíril obrázok, na ktorom môžeme vidieť jedného a toho istého muža najprv pózujúceho ako člena Islamského štátu a druhý raz ako utečenca v Európe. Muž, ktorý sa volá Laith Al Saleh (30), naopak bol veliteľom protivládnej povstaleckej jednotky a bojoval ako proti al-Kájde, tak proti Islamskému štátu," napísal český server hatefree.cz, ktorý sa zaoberá šírením nenávistných a nepravdivých informácií na sociálnych sieťach a internete.

Prvá fotka zobrazuje údajného bojovníka Islamského štátu, ale nie je to tak. Záber ukazuje muža z roku 2013, kde bojoval práve proti Islamskému štátu. Druhá fotka je z roku 2015 z Macedónska - nejde teda o žiadneho teroristu.

Laith Al Saleh (30)
Zobraziť galériu (2)
Laith Al Saleh (30)  (Zdroj: AP)

Laith mal domov, ženu a prácu v Aleppe. Teraz hľadá šťastie v Nemecku. "Moje mesto je najnebezpečnejšie miesto na zemi," povedal. Bojoval proti Al-kájde, vládnym jednotkám aj proti Islamskému štátu. Z Turecka sa dostal na ostrov Kos, odkiaľ chce ísť za sestranicou do Holandska. Jeho priatelia stále bojujú proti vládnemu režimu. Podľa vlastných slov sa chce do Sýrie, kde je jeho domov, jedného dňa vrátiť.

Viac o téme: UtečenciHoaxSýriaISIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu