Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

VIDEO Lesbos je blízko explózie: Polícia musela použiť obušky na migrantov

Migranti na ostrove Lesbos. Zobraziť galériu (7)
Migranti na ostrove Lesbos. (Zdroj: SITA)

LESBOS - Ďalšia napätá situácia medzi políciou a vysídlencami zavládla v pondelok večer na gréckom ostrove Lesbos. Policajti s obuškami sa tu snažili zvládnuť skupinu migrantov, ktorí sa pokúšali nastúpiť na trajekt do Atén. Podľa agentúry AFP sa na plavidlo odoslanej gréckou vládou malo v úmysle nalodiť približne 2500 utečencov.

Policajti napriek podpore členov pobrežnej stráže mali problém dav zastaviť. Ľudia po ich volaní "ustúpte" naďalej postupovali dopredu, aby mohli pokračovať v strastiplnej ceste do západnej Európy.

"Som tu už osem dní, deväť dní, už si ani nedokážem spomenúť," uviedol podľa agentúry AFP študent inžinierstva Aladdin, ktorý sa chce skontaktovať so svojím bratom, ktorý je v Nemecku. "Niektorí sú tu 14 alebo 15 dní," uviedol tiež

Podľa gréckeho ministra pre imigračnú politiku Janisa Muzalase má situácia na východoegejskom Lesbose teraz "skutočne blízko k explózii".  V súčasnosti sa na ostrove tiesní medzi 15.000 až 17.000 migrantov, čo predstavuje zhruba pätinu ostrovnej populácie, povedal Muzalas v pondelkovom vysielaní rozhlasovej stanice To Vima.

Vyčerpanie je podľa AFP zrejmé ako na strane utečencov, tak aj u obyvateľov ostrova. Grécke úrady v nedeľu zadržali dvoch sedemnásťročných obyvateľov ostrova za to, že hádzali zápalné fľaše na sýrske rodiny, ktoré sa utáborili v parkoch. Poriadkové jednotky za pomoci obuškov rozohnali skupinu utečencov čakajúcich na registráciu, aby tak zamedzili stretom medzi Afgancami a Sýrčanmi, ktorí majú v tomto procese prednosť.

Úrady v Aténach podnikli v nedeľu niekoľko mimoriadnych opatrení, aby urýchlili presun utečencov do gréckej metropoly.

Viac o téme: UtečenciMigrantiLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu