Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strašlivý účet za vojnu rozpútanú Islamistami: Trinásť miliónov detí prišlo o budúcnosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Konflikty na Strednom východe a v severnej Afrike nemajú dopad len na prílev utečencov do Európy, ale aj na bežný život obyvateľov väčšiny štátov v týchto oblastiach. Organizácia spojených národov (OSN) šokovala informáciou, že až 13 miliónov detí kvôli vojnám a nepokojom nemôže chodiť do školy. Práve vzdelanie potomkov je podľa väčšiny migrantov jedným z dôvodov odchodu z rodnej krajiny do lepšieho sveta.

UNICEF vypracoval správu, ktorej cieľom bolo odhaliť vplyv násilia na deti v deviatich kritických teritóriách, akými sú napríklad Sýria, Irak, Jemen či Líbya. V týchto štátoch vyrastajú deti mimo vzdelávacieho rámca, čo má značne negatívny dopad na ich schopnosť kriticky myslieť. Utečenci, ktorým sa podarí dostať sa do Európy, práve možnosť vzdelania ich detí uvádzajú ako jednu zo skutočností, ktorá mala vplyv na rozhodnutie odísť.

Strašlivý účet za vojnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Nie je náhoda, že to, čo vidíme na televíznych obrazovkách, tie tragické fotografie ľudí prekračujúcich na lodiach hranice Grécka a Talianska, sa nám spájajú so sýrskym a irackým konfliktom, ale v menšej miere, akoby sa mali,“ myslí si regionálny riaditeľ UNICEF Peter Salama. Nával migrantov pritom majú aj v susedných krajinách, v Libanone, Jordánsku či Turecku. Problémy s umiestnením utečencov hlásia takisto Sudán a Palestínske teritóriá, ako informuje stránka haaretz.com.

Strašlivý účet za vojnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nejde len o neschopnosť umiestniť deti do škôl, ale aj o samotnú hrozbu vojenského útoku. V Sýrii, Iraku, Jemene a Líbyi existuje dokopy takmer 9000 škôl, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu deti navštevovať. Takisto tisíce učiteľov sa boja naďalej sa venovať svojej profesií, začarovaný kruh uzatvára fakt, že potom sa aj rodičia boja posielať deti do škôl. „Krajiny, ktoré prijímajú utečencov, nie sú schopné prijať ich deti do škôl, nakoľko školské systémy nikdy nerátali s takými počtami detí,“ vysvetľuje Salama.

Strašlivý účet za vojnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Deti bez vzdelania potom končia ako ilegálni zamestnanci, často vykorisťovaní, aby sa mohli postarať o zvyšok rodiny. Jediným východiskom zo života plného ťažkej a zle platenej práce sa stane služba v armáde alebo inej vojenskej zložke. Zbraň, podľa záverov organizácie UNICEF, chytajú do ruky stále mladšie a mladšie deti. Študenti a učitelia, ktorí zo všetkých síl bojovali o základné práva, prichádzajú o život alebo končia vo väzení.

Strašlivý účet za vojnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Sme na pokraji straty celej generácie detí na Strednom východe a v severnej Afrike. Musíme urobiť nutné kroky, aby sme zabránili nezvratnému a dlhodobému poškodeniu, ktoré zasiahne deti v tomto regióne,“ varuje Salama a dodáva: „Každý je napätý v súvislosti s riešením tejto masívnej krízy, čo nie je prekvapujúce, vzhľadom na fakt, že ide o najväčší pohyb obyvateľstva od II. svetovej vojny.“

Strašlivý účet za vojnu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Deti migrantovŠkolský systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu