Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Z Grécka prúdia utečenci do susedného Macedónska, tamojšia polícia nezasahuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GEVGELIJA – Stovky migrantov vstúpili dnes na územie Macedónska zo susedného Grécka. Macedónske bezpečnostné sily voči nim nezasiahli, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho reportéra. Príslušníci poriadkovej polície zostali rozmiestnení na macedónsko-gréckych hraniciach, prílevu migrantov však už dnes v podstate nebránili.

Macedónsko namiesto toho začalo vypravovať mimoriadne vlaky a autobusy, ktoré majú utečencov čo najskôr previezť na sever ku hraniciam Srbska.  Len v sobotu sa situácia na hraniciach medzi Macedónskom a Gréckom sa dnes opäť vyostrila: macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom - väčšinou zo Sýrie a ďalších konfliktných zón Blízkeho východu - dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

Tisíce migrantov však napriek tomu prerazili policajné kordóny, alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia.   Vo štvrtok macedónska vláda s cieľom spomaliť príliv utečencov vyhlásila v pohraničí mimoriadny stav a neúspešne sa pokúšala ich počet aspoň regulovať. Macedónsko sa v uplynulom období stalo hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov smerujúcich cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie. Len v priebehu júla cez túto pomerne chudobnú balkánsku krajinu prešlo  takmer 39.000 migrantov.

Taliansko: Za jeden deň zachránili rekordných 4400 migrantov

Talianska pobrežná stráž koordinovala v sobotu operácie v blízkosti výsostných vôd Líbye, počas ktorých bolo zachránených okolo 4400 migrantov. Oznámila to dnes agentúra AP, podľa ktorej ide o rekordné množstvo utečencov zachránených v priebehu jedného dňa. Celkovo bolo v sobotu v danej oblasti vykonaných 22 záchranných operácií. Počas nich poskytli pomoc 4400 migrantom plaviacich sa na preplnených gumených člnoch vybavených motorom a rybárskych plavidlách nevhodných na dlhšiu plavbu, ktoré vyslali núdzový signál. 

Do akcií sa zapojili lode talianskej pobrežnej stráže, námorníctva a pohraničnej polície, ako aj nórske a írske vojenské plavidlá, operujúce v Stredomorí v rámci európskej misie. Mimoriadne vysoký počet migrantov súvisel s ideálnymi plavebnými podmienkami pri brehoch Líbye, ktoré umožnili pašerákom vyplaviť veľké množstvo lodí. Plavidlá, ktoré sa dostanú do núdze, privolávajú pomoc za pomoci satelitných telefónov, alebo ich spozorujú hliadkujúce talianske vojenské lietadlá. 

Od začiatku tohto roku sa v prístavoch južného Talianska vylodilo už približne zachránených 110.000 migrantov z Afriky, Blízkeho východu a južnej Ázie. Ďalších 135.000 sa ich pokúsilo dostať do EÚ cez Grécko. Viac ako 2300 ľudí riskantnú plavbu na vratkých člnoch neprežilo.

Turecko by malo zatvoriť hranice pred migrantmi, tvrdí expert

Európa musí dosiahnuť, aby Turecko zatvorilo svoje hranice pred migrantmi, a musí čo najskôr dospieť k spoločnému postoju k riešeniu tejto otázky, vyhlásil dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii bezpečnostný analytik György Nógrádi.

"Európa je schopná zastaviť migrantov, ak bude voči nim postupovať jednotne," zdôraznil Nógrádi. Ilegálni migranti sa podľa jeho slov snažia dostať v prvom rade do bohatých arabských krajín, Austrálie, Spojených štátov a Európy. Jedine Európa ich však nedokáže zastaviť pre svoju nejednotnosť. V EÚ má každá z 28 členských krajín k migračnej otázke svoj postoj, čo je podľa experta úplná katastrofa.

Viac o téme: GréckoMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu