Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarský plot, ktorý mal zastaviť utečencov, je na výsmech: Preskočí ho aj malé dieťa!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Namiesto tri metre vysokých zábran proti migrantom sa na maďarsko-srbských hraniciach buduje zatiaľ len plot z ostnatého drôtu vysoký poldruha metra - aby mohol byť splnený sľub premiéra Viktora Orbána, že do konca augusta bude táto bariéra postavená, píše internetové vydanie denníka Népszabadság.

 "Ak sa človek poriadne rozbehne, ten plot môže hádam aj preskočiť. Takto to nemá veľký význam," cituje denník jedného farmára hospodáriaceho na poliach pri srbskej hranici. Népszabadság uviedol, že za týmto plotom je vyznačená ďalšia línia, na ktorej zrejme bude neskôr postavený vládou avizovaný vyšší plot. Denník zistil, že na močaristých úsekoch, cez ktorý sa doposiaľ migranti hranice prekročiť nepokúsili, nepostavia zábrany žiadne.

Nemenovaný zdroj z rezortu vnútra povedal, že pohraničníci ani doteraz nemali problém zistiť, kde prekračujú utečenci zelenú hranicu. "Problémom je, že ich naraz prichádza toľko, že ak sa sami na hraniciach nezastavia, jednoducho ich nedokážeme dolapiť," dodal štátny úradník. Pôvodne mali byť zábrany na 175-kilometrovom úseku dostavané do novembra, Orbán však na letnej univerzite Maďarov v Sedmohradsku vyhlásil, že zelená hranica bude uzatvorená do konca augusta.   

Verejnoprospešní pracovníci, ktorých vybrali z radov nezamestnaných, Népszabadságu povedali, že majú potvrdenú prácu až do novembra, čo svedčí tiež o tom, že sa po auguste bude zrejme stavať aj vyšší plot.

 

Viac o téme: ImigrantiBariéraViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu