Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Milionár tvrdí, že pozná riešenie utečeneckej krízy: Z jeho nápadu padnete na zadok

Jason Buzi Zobraziť galériu (2)
Jason Buzi (Zdroj: SITA, Facebook/Jason Buzi)

SAN FRANCISCO - Podnikateľ Jason Buzi tvrdí, že utečeneckú krízu je potrebné riešiť radikálne. Nikto sa však nespýtal utečencov, či by boli jeho nápadom nadšení. Buziho návrh niektorých kritikov pobúril natoľko, že ho prirovnali k separačnej liečbe malomocných.

Americký magnát s izraelskými koreňmi si myslí, že svetovú utečeneckú krízu by vyriešilo vytvorenie nového štátu, v ktorom by našli domov milióny ľudí. Konkrétne by malo ísť o ostrov v mori, akúsi „novú zem“, ktorá by zastrešovala „národ utečencov“.

Smutná spoveď Fatimy (12) z utečeneckého tábora: Ľudia sa kvôli jedlu idú aj pozabíjať

Jeho čudesné plány a fantázie však zaskočili bývalého poradcu austrálskej vlády Harryho Minasa, ktorý myšlienku prirovnal k liečbe a izolácii malomocných. Buzi však trvá na tom, že jeho myšlienka nie je nedosiahnuteľná ani bláznivá a 60 miliónov ľudí by mohlo mať nový domov, keby sa mocní tohto sveta spojili.

Buzi svoju myšlienku nazýva logickým riešením a svoj nápad sa rozhodol podporiť webovou kampaňou, do ktorej investoval vlastných 15-tisíc dolárov. Príkladom podľa neho môže byť Izrael: „Izrael v podstate vznikol z národa židovských utečencov.“

Slobodný raj na opustenom ostrove

Nová krajina by mohla vzniknúť v riedko osídlenej oblasti, napríklad na indonézskom ostrove. Každý utečenec by tu našiel svoje práva, slobodu, prácu i vzdelanie. Každý by bol pred zákonom rovný bez ohľadu na svoj etnický pôvod či náboženskú príslušnosť. Okrem toho, získal by štátnej občianstvo. Hoci Minas nápad zhodnotil ako separačné riešenie, resp. vytvorenie kolónie pre nechcených, Buzi argumentuje, že veľká časť územia sveta je bez využitia a neosídlená.

Hlavným dorozumievacím jazykom by mala byť angličtina v demokratickom štátnom zriadení. Ako svoj nápad zaklincoval Buzi, zohnať prácu v novej krajine by nemalo byť ťažké, pretože na začiatku bude veľká potreba budovania novej infraštruktúry, ako sú cesty, mosty, elektrárne či kanalizácie. Len tak možno podľa Buziho vniesť do života chudobných utečencov nádej na reálny začiatok v novom svete, informoval Huffington Post.

Milionár tvrdí, že pozná
Zobraziť galériu (2)

 

Viac o téme: Jason BuziŠtát utečencov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu