Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varufakis odstúpi, ak voliči povedia v referende áno: Rezignuje grécka vláda?

Janis Varoufakis
Janis Varoufakis (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky minister financií Janis Varufakis odstúpi z funkcie, ak voliči v nedeľňajšom referende prijmú podmienky pomoci medzinárodných veriteľov. Varufakis to dnes povedal televízii Bloomberg TV. Podľa ministra je možné, že v takomto prípade podá demisiu celá vláda. Prieskumy pritom naznačujú, že hlasovanie bude vyrovnané.

"Mohli by sme rezignovať, ale urobili by sme tak v duchu spolupráce s tými, ktorí prevezmú štafetu," vyhlásil minister v rozhovore s austrálskym rozhlasom. Grécky premiér Alexis Tsipras sa rozhodol vyhlásiť referendum po tom, čo po piatich mesiacoch vyjednávania nedospel s medzinárodnými veriteľskými inštitúciami k dohode o ďalšej zahraničnej finančnej pomoci výmenou za pokračujúce ekonomické reformy.
 
V stredu Tsipras vyzval v televíznom vystúpení svojich spoluobčanov, aby v hlasovaní rozhodne odmietli ponuku, ktorá počíta s pokračovaním úsporných opatrení. "V pondelok po referende bude mať grécka vláda pri rokovacom stole lepšiu pozíciu. Rozhodnutie ľudu je silnejšia ako vôľa vlády," uviedol Tsipras na Twitteri.
 
Varufakis v rozhovore s televíziou Bloomberg TV uistil, že nejaká forma dohody s Európou nakoniec uzavretá bude. Podľa neho však grécka vláda nepodpíše dohodu, ktorá nebude obsahovať reštrukturalizáciu gréckeho dlhu.
 
Podľa prieskumov verejnej mienky je počet voličov, ktorí sa chystajú návrhy veriteľov podporiť, a tých, ktorí ich chcú odmietnuť, prakticky vyrovnaný. V prieskume agentúry GPO, ktorého výsledky dnes zverejnil server euro2day.gr, bolo 47 percent opýtaných pre prijatie podmienok veriteľov a 43 percent ich bolo proti.
 
Prieskum verejnej mienky, ktorý v minulých dňoch uskutočnil grécky inštitút Prora, naopak ukazoval, že 33 percent respondentov bude hlasovať v referende kladne a 54 percent poslúchne Tsiprasovu vládu a bude hlasovať "nie".
 
V Grécku zostávajú štvrtý deň zatvorené banky a z bankomatov smejú Gréci vyberať maximálne 60 eur denne. Grécke médiá začali podľa agentúry Bloomberg špekulovať, že banky vklady zabavia na posilnenie kapitálu. O dočasnom uzavretí bánk a obmedzenia výberu vkladov rozhodla vláda v nedeľu a podľa analytikov sa od tej doby stále viac voličov prikláňa k tomu, že Grécko by malo návrhy veriteľov prijať.
Viac o téme: ReferendumAlexis TsiprasJanis Varufakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu