Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tsipras poprel špekulácie o zrušení referenda: Vyzval Grékov, aby povedali nie!

Tsipras vyzval Grékov, aby povedali nie Zobraziť galériu (3)
Tsipras vyzval Grékov, aby povedali nie (Zdroj: SITA)

ATÉNY/BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval Grékov, aby v referende odmietli dohodu o medzinárodnej pomoci. Podlomil tak nádeje na nápravu vzťahov s EÚ pred nedeľným referendom, ktoré môže rozhodnúť o budúcnosti Grécka v EÚ. Tsipras v prejave zopakoval, že Grécko je obeťou vydierania.

Poprel tým špekulácie o tom, že referendum by sa mohlo zrušiť, prípadne konať neskôr. Stalo sa tak menej ako 24 hodín po tom, čo Tsipras pripustil, že za istých podmienok pristúpi na dohodu s veriteľmi.

"Voľba 'nie' je rozhodným krokom, ktorý povedie k lepšej dohode, ktorej uzatvorenie je naším cieľom hneď po nedeľných výsledkoch," povedal Tsipras. Zároveň odmietol varovania, že referendum je v podstate hlasovaním o zotrvaní Grécka v eurozóne. 

"Európa chce Grécku pomôcť, nie však proti jeho vôli," povedal predseda Európskej rady Donald Tusk. Kritikou však nešetrí Nemecko. "Táto vláda od nástupu do úradu neurobila nič," povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Naozaj nemôžete od nás očakávať, že s nimi budeme hovoriť v situácii, ako je táto," doplnil. 

Tsipras vyzval Grékov, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V liste adresovanom Medzinárodnému menovému fondu, Európskej centrálnej banke a Európskej komisii Tsipras tvrdí, že prijme takmer všetky požiadavky, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc. Podľa dokumentu by si však grécke ostrovy mali ponechať zvýhodnenú sadzbu dane z pridanej hodnoty.

Tsipras tiež navrhuje, aby postupné predlžovanie veku odchodu do dôchodku nezačalo hneď, ale až v októbri. Pomalším tempom by sa mali rušiť aj solidárne príplatky pre chudobnejších dôchodcov. 

Grécko v utorok do polnoci v termíne splatnosti neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške takmer 1,6 mld. eur. Rovnako o polnoci skončila aj platnosť medzinárodného úverového programu pre Grécko.

Tsipras vyzval Grékov, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: GréckoAlexis TsiprasEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu