Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kňažko: Bratislava vyzerá ako chorý chrup

Milan Kňažko
Milan Kňažko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislava dnes nie je efektívne fungujúcim mestom pre svojich obyvateľov. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal kandidát na primátora Milan Kňažko (nezávislý), ktorý predstavil svoj audit hlavného mesta. V ňom pomenoval akútne i chronické problémy slovenskej metropoly a priblížil svoj pohľad na to, ako by sa dali riešiť.

Podľa Kňažka súčasné vedenie mesta sa nedostatočne venuje riešeniu problémov i rozvojovým projektom. "Mesto je hlavným mestom iba na papieri," povedal. Za najvypuklejšie problémy označil stav vo verejnej doprave, nedostatok parkovacích miest a záchytných parkovísk. V oblasti regulácie výstavby podľa Kňažka neexistuje zadefinovanie strategického rozvoja mesta z dlhodobého hľadiska, prísne regulujúc výškovú zástavbu, mesto nedostatočne chráni zelené plochy. "Bratislava akoby sa len uspokojovala s neutešeným stavom," povedal Kňažko. Rezervy vidí v zapojení verejnosti do správy mesta. Kritizoval nominácie do vedenia mestských podnikov a organizácií.

"Politické nominácie vytláčajú odbornosť," zdôraznil Kňažko s tým, že jeho zámerom je to urobiť naopak, odborníci musia podľa jeho slov nahradiť politických nominantov. Opakovane prejavil nesúhlas so stavom, v ktorom sa mesto momentálne nachádza, v súvislosti s tým, že od druhej polovice 2016 bude hlavným mestom krajiny predsedajúcej Rade Európskej únie. Mesto podľa jeho názoru v súčasnosti pripomína chorý chrup.

Kňažko navrhol riešenia sformulované v desiatich tézach v materiáli s názvom Fungujúca Bratislava. Týkajú sa legislatívneho postavenia Bratislavy, financovania hlavného mesta, statickej, verejnej a dynamickej dopravy i cyklodopravy, regulácie zástavby a potierania čiernych stavieb, ochrany zelených priestranstiev, transparentnosti samosprávy i podpory mesta v sociálnej oblasti, kultúre a športe.

Medzi jeho návrhy patrí napríklad novela zákona o hlavnom meste. Tá má nanovo definovať úlohy Bratislavy i jej postavenie. "Bratislava reprezentuje celé Slovensko, podľa toho budem aj žiadať peniaze pre hlavné mesto," zdôraznil Kňažko. Chce riešiť aj spor medzi registrom obyvateľstva a Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. "Tým, že ŠÚ SR vykazuje menší počet obyvateľov, dostáva Bratislava podstatne menej financií," upozornil Kňažko.

Kandidát na primátora chce presadiť dvojnásobnú sumu z rozpočtu mesta na opravu komunikácií, koncept tzv. kompletných ulíc zohľadňujúcich potreby chodcov a cyklistov. Kňažko má záujem rozšíriť kapacitu prepravy električkovej dopravy. V tejto súvislosti upozornil na to, že napr. v Brne električková doprava prepraví až polovicu pasažierov, pričom Bratislava iba 27 percent. Kňažko chce okrem prísnej ochrany zelených plôch vytvárať aj nové. "Budem presadzovať zriadenie mestského Central parku v časti Filiálka-Nové Mesto a lesopark Draždiak v Petržalke, chcem podporovať aj vznik vnútroblokových komunitných záhrad," vymenoval Kňažko. Efektivitu riešenia problémov magistrátov i jednotlivých mestských častí chce vylepšiť aj výjazdovými rokovaniami mestského zastupiteľstva do jednotlivých mestských častí.

O post šéfa bratislavskej samosprávy okrem Milana Kňažka zabojuje súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Ďalšími uchádzačmi o primátorský post je Ivo Nesrovnal (nezávislý, nedávno vystúpil z SDKÚ-DS) i kandidátka strany Sieť Tatiana Kratochvílová. Primátorom chce byť aj Miroslav Dragun z občianskeho združenia Nie ropovodu. Ďalšími kandidátmi sú Gabriel Karácsony (Priama demokracia), Ivan Bielik (ĽSNS), aktivistka Kristína Ulmanová (nezávislá) a bývalý starosta Starého Mesta Peter Čiernik (nezávislý). Ako nezávislý kandiduje aj umelecký fotograf Andrej Palacko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu