Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V západnej Afrike narastá počet prípadov eboly, v Guinei sa takmer zdvojnásobil!

(Zdroj: SITA)

KONAKRY - Počet nových prípadov eboly stúpol v západnej Afrike už druhý týždeň po sebe, pričom v Guinei sa takmer zdvojnásobil. To naznačuje, že pokles prípadov infekčnej choroby, zaznamenaný tento rok už skôr, sa zastavil. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Úsilie skoncovať so smrteľnou ebolou brzdí nedôvera obyvateľov voči zdravotníkom a tiež skutočnosť, že stále množstvo ľudí ukrýva svojich chorých priateľov a príbuzných pred úradmi, najmä v guinejskom hlavnom meste Konakry.

Západná Afrika zaznamenala 144 nových potvrdených prípadov eboly v týždni do 8. februára, v porovnaní so 124 prípadmi z predchádzajúceho týždňa. Uviedla to WHO v správe, z ktorej citovala tlačová agentúra Reuters. "Napriek zlepšeniam v hľadaní pacientov, manažmente, postupe pri pochovávaní a zapájaní obyvateľov sa pokles vo výskyte ochorenia zastavil," dodala WHO.

V Guinei, kde sa súčasná epidémia eboly začala, mali 64 nových prípadov v uvedenom týždni - v porovnaní s 39 prípadmi v predchádzajúci týždeň. "Náš cieľ dosiahnuť nulový počet prípadov do 60 dní ohrozuje predovšetkým odpor obyvateľstva v Konakry," uviedol Dr. Sakoba Keita, celoštátny koordinátor boja proti epidémii v Guinei.

Najhoršia zaznamenaná epidémia eboly už usmrtila najmenej 9177 ľudí z 22.894 známych prípadov ochorenia, a to najmä v troch najhoršie zasiahnutých krajinách západnej Afriky: v Guinei, Sierre Leone a Libérii.

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že posiela späť všetkých amerických vojakov, ktorí v západnej Afrike bojovali proti epidémii eboly. Americký líder označil toto obdobie za novú fázu v boji za "dosiahnutie nulového" počtu prípadov, o čo sa snažia spomínané krajiny. "Toto nie je charita. Tieto naše investície v zahraničí sú v našom vlastnom záujme," vyhlásil dnes Obama v prejave v Bielom dome.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu