Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Revolúcia v boji proti ebole: Rýchlotest rozozná chorobu už do 15 minút!

Boj proti ebole
Boj proti ebole (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes schválila prvý rýchly test na ebolu. Diagnózu síce vraj dokáže určiť s menšou presnosťou, ale zato v priebehu iba 15 minút. Informovala o tom agentúra Reuters. WHO to považuje za možný prielom v boji s chorobou, ktorá si v západnej Afrike vyžiadala už viac než 9300 obetí.

Test vyvinula americká spoločnosť Corgenix Medical Corporation. Okrem rýchlosti je vraj tiež oveľa jednoduchší na použitie a nevyžaduje na prevádzku elektrickú energiu, uviedol hovorca WHO Tarik Jašarević.

Nový rýchlotest by mal byť aj výrazne lacnejšie. Jeho distribúcia do postihnutých oblastí však vraj začne až zhruba o dva až tri týždne. Výrobca totiž potrebuje dokončiť cenové kalkulácie a prebehnúť vraj musia tiež potrebné schvaľovacie úkony v rámci amerického Potravinového a liekového úradu (FDA).

Doterajšie laboratórne testy stoja zhruba 100 dolárov a trvajú až šesť hodín. Testovanie môže vykonávať len vyškolený personál, a preto zaberie určitú dobu tiež preprava do špecializovaných laboratórií. Tých je v súčasnosti na území Libérie, Sierra Leone a Guiney, teda troch najpostihnutejších krajín, celkovo 12.

"Ustaraní pacienti a ich rodiny musia často čakať na výsledky niekoľko dní," posťažoval sa pred časom zástupcu WHO. "Stratený čas tiež znamená, že nakazení zostávajú vo svojich komunitách a nevedomky vírus prenášajú," dodal. WHO v polovici novembra minulého roka vyšla vedcom a farmaceutickým firmám v ústrety a zjednodušila požiadavky na vlastnosti vyvíjaných rýchlotestov.

Po januárovom poklese zaznamenala WHO vo februári opäť nárast počtu novo nakazených, a to predovšetkým v Guinei. Od decembra roku 2013 sa nakazilo viac ako 23 000 ľudí. Za hranicami troch najpostihnutejších krajín podľahlo ebole len 15 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu