Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česko sa stalo terčom vyhrážok neznámej skupiny: Budeme šíriť nákazu eboly!

(Zdroj: SITA)

PRAHA – Prezident policajného zboru, šéf kriminálky a hlavný hygienik Českej republiky oznámili na mimoriadnom brífingu, že Česko sa stalo terčom teroristického vydierania neznámej skupiny. Nakoľko je situácia vážna a chcú zabrániť šíreniu paniky, vyšli s touto informáciou na verejnosť.

Skupina, ktorá podľa vyšetrovateľov používa sofistikované metódy nielen komunikácie, sa vyhráža štátu, že bude šíriť medzi obyvateľstvo vírus eboly. "Venujeme tejto otázke veľkú vážnosť a riešime to deň, noc," vyhlásil Zdeněk Laube.

Polícia vyšetruje pokus o vydieranie štátu hrozbou rozšírenia vírusu eboly na rôznych verejných miestach. Páchatelia zatiaľ nie sú známi, uvádza české ministerstvo vnútra. Tajomník policajného prezidenta Zdeněk Laube na tlačovej konferencii uviedol, že hlavným cieľom páchateľov je vyvolanie paniky. Hrozí im až 12 rokov.

Podľa hlavného hygienika je však málo pravdepodobné, že by sa vyhrážky páchateľom podarilo naplniť.  "Získane, transport a efektívne šírenie inak ako priamym kontaktom je málo realistické," povedal.

"Urobíme všetko preto, aby sme ochránili verejnosť," prehlásil Laube. Na prípade pracuje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), dnes ho tiež prejednala vláda. Podľa šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty sú páchatelia "veľmi sofistikovaní" a používajú "veľmi sofistikované spôsoby komunikácie a dokumentácie". Polícia vec kvalifikovala nielen ako vydieranie, ale aj ako obecné ohrozenie.

Podľa hlavného hygienika ČR Vladimíra Valenty je šírenie eboly v podmienkach Českej republiky málo pravdepodobné. "Získaniu vírusu, jeho transport, efektívne šírenie iným spôsbom než priamym kontaktom s chorým človekom alebo jeho tekutinami je málo realistické. Hygienické podmienky v ČR, klimatické podmienky, úroveň práce epidemológov i úroveň zdravotníckych zariadení v podstate vylučujú masívne šírenie eboly u nás. Na izolované prípady sme pripravení," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu