Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Panika z najnovších čísel smrtiacej eboly: Šanca prežiť je minimálna!

(Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Úmrtnosť v súčasnej epidémií eboly v západnej Afrike stúpla na 70 percent. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej sa ebolou celkovo nakazilo už 8914 osôb, z ktorých 4447 zomrelo.

WHO zároveň varovala, že počet infikovaných ešte tento týždeň dosiahne hranicu 9000. Ak medzinárodné spoločenstvo do 60 dní nezintenzívni svoje snahy o zvládnutie epidémie, každý týždeň by potom mohlo pribudnúť až 10.000 nových prípadov ochorenia. Ebola sa stále šíri do ďalších oblastí v Libérii, Guinei a Sierre Leone a nové prípady pribúdajú aj hlavných mestách týchto troch krajín. Podľa WHO sa tento trend bude dať zvrátiť len v prípade, ak sa do dvoch mesiacov podarí umiestniť do izolácie 70 percent všetkých nakazených. Experti doteraz uvádzali, že úmrtnosť na ebolu v súčasnej epidémii dosahuje 50 percent. Dnes však WHO oznámila, že na následky ochorenia zomiera až 70 percent nakazených. 

Britské aerolínie začali testovať pasažierov na ebolu 

Británia začala v utorok na svojom najväčšom letisku Heathrow kontrolovať pasažierov, ktorí javia známky nakazenia smrteľným vírusom ebola. Minister zdravotníctva Jeremy Hunt ešte v pondelok vyhlásil, že očakáva "isté množstvo" prípadov eboly v nasledujúcich mesiacoch. Testovať budú najmä pasažierov prichádzajúcich z afrických krajín a v prípade potreby im zmerajú teplotu a rozhodnú o ich hospitalizácii.

Ebolou sú najviac postihnuté západoafrické krajiny ako Libéria, Guinea a Sierra Leone. Priame linky medzi nimi a Londýnom síce neexistujú, do Británie sa však zo západnej Afriky pasažieri dostávajú nepriamo. Britské úrady chcú kontrolovať až 89 percent pasažierov prilietajúcich z krajín najviac postihnutých epidémiou smrteľného vírusu. V priebehu nasledujúceho týždňa kontroly zavedú aj na letisku Gatwick ako aj na vlakových linkách Eurostar. Experti však varujú, že kontroly nemusia odhaliť všetky prípady eboly. Jej príznaky sa totiž môžu prejaviť až po uplynutí inkubačnej doby v horizonte 21 dní. Podobné kontroly zaviedli už dávnejšie na piatich vybraných letiskách aj Spojené štáty.

Vojaci mierovej misie sú pre ebolu v izolácii 

Prápor 800 vojakov západoafrickej krajiny Sierra Leone, čakajúcich na vyslanie do Somálska v rámci mierovej misie, museli umiestniť do karantény, pretože jeden z príslušníkov mal pozitívne výsledky testov na smrteľnú chorobu ebola. Agentúru Reuters o tom dnes informovali armádni predstavitelia. Vojaci mali pomáhať kontingentu Sierry Leone, ktorý už pôsobí v Somálsku v mierovej misii Africkej únie (AÚ), známej ako AMISOM.

Teraz však vojaci musia absolvovať 21-dňovú izoláciu. Hovorca ozbrojených síl Sierry Leone plukovník Michael Samoura potvrdil, že člen práporu mal pozitívne testy na ebolu. Vojak sa podľa hovorcu nakazil, keď bez povolenia opustil vojenský tábor, kde pôsobí jeho prápor. Na krvácavú horúčku zomrelo už vyše 4000 ľudí, väčšina z nich v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Ide o najhoršiu zaznamenanú epidémiu tejto vírusovej choroby v dejinách. Prípady nákazy sa vyskytli aj v Nigérii, Senegale, Španielsku a Spojených štátoch, ale chorobu v týchto krajinách majú zatiaľ pod kontrolou.

Na ebolu zomrel nemecký zdravotník pracujúci v Librérii 

Na ebolu zomrel v noci nadnes v Nemecku 56-ročný zdravotník, ktorý pracoval pre OSN v Libérii a nakazil sa tam vírusom eboly. Nemocnica sv. Juraja v Lipsku, kam bol prevezený, dnes oznámila, že pacient zomrel napriek "intenzívnej lekárskej starostlivosti". Chorého pacienta dopravili do Lipska 9. októbra v upravenom lietadle Gulfstream, vybavenom izolačnou izbou. Po prílete ho očakával lekársky tím v ochranných oblekoch a dve sanitky.

Nemocnica v Lipsku má na klinike tropického lekárstva šesť izieb. Podľa jej vedenia nehrozí riziko ďalšej nákazy ebolou. Iný pacient nakazený ebolou, z Ugandy, je hospitalizovaný vo Frankfurte nad Mohanom, a tretieho, zo Senegalu, prepustila nemocnica v Hamburgu v dobrom zdraví po piatich týždňoch liečenia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že počet smrteľných obetí z najhoršej známej epidémie eboly už dosiahol 4033. V najviac postihnutej Libérii ich zomrelo 2316, v Sierre Leone a Guinei po 1000, vyplýva z najnovšej bilancie WHO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu