Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Lekári varujú, do mesiaca bude ebola už aj v Európe: Do konca roka 1,5 milióna nakazených!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BOSTON - Podľa analýzy vzorcov šírenia ochorení a údajov z letiskových prevádzok má vírus 50-percentnú šancu dostať sa už 24. októbra do Británie a až 75-percentná šancu, že v tom čase bude vo Francúzsku.

Smrtiaca epidémia, ktorá už pripravila o život tisíce ľudí, sa zo západnej Afriky šíri ďalej. Ak by podľa odborníkov Francúzsko a Británia znížili o 80 percent cestovný ruch, do Francúzska by pricestovala s 25-percentnou pravdepodobnosťou, kým do Británie s 15-percentnou šancou, informoval britský denník The Independent.

Do 1. augusta zomrelo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Obe z menovaných krajín už na svojej pôde majú štátneho príslušníka, ktorý sa domov vrátil s ebolou, ale vyliečil sa. Štúdie však naznačujú, že do Európy môžu vírus nevedomky doniesť viacerí nakazení.

Francúzskou je podľa výsledkov krajinou, ktorú ebola zasiahne s najväčšou pravdepodobnosťou, pretože postihnuté krajiny ako Guinea, Sierra Leone a Libéria patria medzi oblasti s francúzštinou a prebieha medzi nimi častá výmena leteckých pasažierov. Londýnske letisko Heathrow je zasa najväčším cestovným uzlom.

V Libérii používajú pracovníci v nemocnici gumené rukavice, plášte a gumáky ako časť prevencie proti ebole.
Zobraziť galériu (5)
V Libérii používajú pracovníci v nemocnici gumené rukavice, plášte a gumáky ako časť prevencie proti ebole.  (Zdroj: SITA)

Belgicko má podľa výsledkov 40-percentnú šancu na dovoz choroby, zatiaľ čo Španielsko a Švajčiarsko majú najnižšie riziko (14 percent) zo všetkých krajín, ktoré boli zapojené do štúdie publikovanej v časopise PLoS o aktuálnych ohniskách šírenia nákazy.

Alex Vespignani, profesor, ktorý výskum viedol, povedal, že riziká sa líšia každým dňom postupovania vírusu.“ Nie je to však len o pravdepodobnosti, ale aj o tom, kto má šťastie a kto smolu. „Čísla sa stále menia a zmena pravdepodobnosti je možná,“ dodal vedec.

Vírus eboly
Zobraziť galériu (5)
Vírus eboly  (Zdroj: SITA)

Podľa prognóz amerického Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) by sa do konca januára 2015 mohlo ebolou nakaziť 1,4 milióna ľudí. V súvislosti so Slovenskom však epidémia nehrozí, pretože na jeho šírenie nemáme klimatické podmienky. Vírus by musel zmutovať, aby bol odolný a prežil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu