Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Charakter hrozby zo strany Daeš sa mení: Američania musia reagovať, toto je ich taktika

Patrick Shanahan Zobraziť galériu (5)
Patrick Shanahan (Zdroj: SITA/Tobias Hase/dpa via AP)

MNÍCHOV - Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan v piatok vyhlásil, že Spojené štáty chcú podporovať boj proti extrémistickej skupine Daeš aj inde ako v Iraku a Sýrii. Shanahan na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii upriamil pozornosť na Afganistan, Filipíny a oblasť Sahelu ako miesta, kde sa táto militantná skupina udomácnila a treba voči nej zasiahnuť.

V prvý deň konferencie povedal, že aj po stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie budú USA pokračovať v podpore svojich partnerov v tomto regióne v boji proti islamským militantom. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová k tejto téme uviedla, že charakter hrozby zo strany Daeš sa v súčasnosti mení, keďže v Iraku a Sýrii stratil väčšinu obsadeného územia. "Faktom zostáva, že tvár Daeš sa teraz mení, prechádza do ilegality a buduje siete, ktoré sú súčasťou globálnej organizačnej štruktúry," konštatovala nemecká ministerka podľa agentúry DPA.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (5)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa via AP)

Témy konferencie v Mníchove

K témam, ktoré budú na trojdňovom podujatí v Mníchove podľa očakávaní dominovať, patrí stav transatlantických vzťahov, rastúce napätie medzi Ruskom a Západom a konflikty na Blízkom východe. Predseda mníchovskej konferencie Wolfgang Ischinger uviedol, že Európa sa musí pripraviť na "preteky v zbrojení" a nové geopolitické výzvy. "My, Európania, by sme sa mali radšej pripraviť, pokiaľ ide o zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku," povedal pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF a dodal, že Európa dlho trpí klamnou predstavou, že ju obklopujú priatelia a spojenci.

Wolfgang Ischinger
Zobraziť galériu (5)
Wolfgang Ischinger  (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa via AP)

Ischinger predtým v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Bild vyzval na ďalší rozvoj medzinárodného práva. "Medzinárodné právo dnes už nechráni obyvateľov pred ich vládami, ale vlády pred ich obyvateľstvom," vyhlásil. "Ak je suverenita štátov nedotknuteľná aj vtedy, keď vláda vyhladzuje obyvateľstvo, potom sa medzinárodné právo stáva právom na ochranu diktátorov. Musí to však byť právo na ochranu ľudí".

Nemecko musí podľa Ischingera ako člen Bezpečnostnej rady OSN zdôrazňovať, "že sa medzinárodné právo musí ďalej rozvíjať, aby konečne chránilo ľudí". Západ už nesmie akceptovať, aby sa medzinárodné právo "interpretovalo zvráteným spôsobom na ochranu diktátorov".

Nemecko vyzýva na spoluprácu

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas uviedol, že Mníchovská bezpečnostná konferencia, ktorá sa začína v piatok za účasti 30 hláv štátov a vlád, bude príležitosťou demonštrovať oddanosť Nemecka medzinárodnej spolupráci. "Vieme, že národné sebaurčenie je možné len v koordinácii so svetom," povedal Maas pred odchodom do bavorskej metropoly. "Budem sa preto zasadzovať za posilnenie nášho záväzku voči svetovému poriadku," citovala ho agentúra DPA.

Heiko Maas
Zobraziť galériu (5)
Heiko Maas  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Maas kritizuje Trumpa

Nemecký minister obrany Heiko Maas v piatok pomerne ostro kritizoval unilateralizmus amerického prezidenta Donalda Trumpa a vyzval Spojené štáty, aby nerozdeľovali Západ, pretože ten si tvárou v tvár vzmáhajúcej sa Číne a iným hrozbám práve teraz nemôže dovoliť byť nejednotný. Maas venoval značnú časť svojho príhovoru na Mníchovskej konferencii, každoročnom podujatí, ktoré je považované za vrcholné stretnutie expertov v oblasti obrany a zahraničných vecí, práve kritike Trumpa a jeho politiky.

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Okrem iného kritizoval politiku Trumpovej administratívy v oblasti zahraničného obchodu, predovšetkým zavádzanie nových ciel. "Pre mňa je to klasický príklad situácie, keď stráca jedna aj druhá strana," povedal Maas. Trumpa kritizoval aj za odstúpenie od jadrovej zmluvy s Iránom a zdôraznil, že Nemecko spolu s Francúzskom a Veľkou Britániou zostávajú tejto zmluve naďalej verné. "Ak táto zmluva skrachuje, posunie to tento región o krok bližšie k otvorenej konfrontácii," varoval Maas.

Zvýšiť vojenské výdavky

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová pred mníchovskou konferenciou povedala, že sa chce vyhnúť opätovnému sporu so Spojenými štátmi o výdavkoch Nemecka na obranu. Nemecko je pod tlakom USA i ďalších členov Severoatlantickej aliancie, aby zvýšilo vojenské výdavky na dve percentá hrubého domáceho produktu v súlade s cieľom, na ktorom sa členovia NATO dohodli v roku 2014.

"Tieto požiadavky... sú oprávnené. Musíme robiť viac v aliancii, ktorá slúži na našu ochranu," uviedla Von der Leyenová pre denník Süddeutsche Zeitung s tým, že Nemecko už v uplynulých šiestich rokoch zvýšilo tieto výdavky o 36 percent. Von der Leyenová otvorí popoludní Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu spolu s britským rezortným kolegom Gavinom Williamsonom.

Viac o téme: USADaešMníchovská bezpečnostná konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu