Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lavrov ostro skritizoval USA: Daeš berú ako svojho spojenca

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

MOSKVA - Spojené štáty vnímajú teroristickú organizáciu Daeš takmer ako spojenca v boji proti sýrskej vláde, vyhlásil v sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa neho ministerstvo zahraničných vecí USA tvrdí, že Daeš nebol zatiaľ porazený a že zmena režimu v Sýrii je hlavnou predbežnou podmienkou porážky tejto organizácie.

"Myslím si, že Američania vnímajú Daeš ako ospravedlnenie svojej vojenskej prítomnosti v Sýrii a takmer ako spojenca v boji proti sýrskym úradom," citovala šéfa ruskej diplomacie agentúra TASS. "Hlavnou úlohou (Washingtonu) je teraz skôr opäť zmena režimu, než porážka Daeš," povedal Lavrov a poznamenal, že USA zjavne mali "svoju tajnú agendu v Sýrii". Podľa Lavrova Daeš utrpel drvivú porážku na území, ktoré kontroluje sýrska vláda, ale niektoré ohniská odporu v krajine zostali.

"Hlavná pevnosť Daeš sa nachádza na území ovládanom Spojenými štátmi," spresnil. "V oblasti Tanf, kde sú Spojené štáty absolútne nelegitímne, vznikla zóna, ktorú ovládajú a vnútri ktorej sa nachádza neslávne známy utečenecký tábor Rukban. Vnútri tejto 55-kilometrovej zóny sa nachádza niekoľko tisíc militantov, ktorých Spojené štáty z nejakého dôvodu považujú za skupinu osôb s nedotknuteľným postavením," dodal Lavrov.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov už v decembri 2017 tvrdil, že hlavné sily teroristickej organizácie Islamský štát utiekli po porážke v Sýrii do Líbye a juhozápadnej Ázie a že niekoľko stoviek ďalších teroristov následne podstúpilo výcvik na americkej vojenskej základni Tanf, juhovýchodne od rovnomenného mesta.

"Táto základňa na juhu Sýrie sa nachádza v oblasti s perimetrom 55 kilometrov. Leží na hraniciach Sýrie, Jordánska a Iraku. Podľa kozmickej rozviedky a iných zdrojov sa tam nachádza skupina militantov. V skutočnosti tam cvičia," uviedol vtedy šéf ruského generálneho štábu. Totálnu porážku Daeš na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii oznámil 6. decembra 2017 ruský prezident Vladimir Putin. O päť dní neskôr nariadil stiahnutie ruských síl zo Sýrie, ktoré bolo vyhlásené za dokončené 22. decembra. Rusko si v Sýrii ponechalo okrem iného námornú základňu Tartús a leteckú základňu Humajmím.

Viac o téme: KritikaRuskoUSASergej LavrovDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu