Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panika v Nemecku: Hrozba útoku jedovatou látkou, tip od verejnosti zmaril možný teror

Prehliadka budovy, kde polícia našla ricín Zobraziť galériu (4)
Prehliadka budovy, kde polícia našla ricín (Zdroj: Henning Kaiser/dpa via AP)

BERLÍN - Islamisti môžu v Nemecku kedykoľvek vykonať teroristický útok s použitím smrteľne jedovatej látky ricín. Uviedol to v stredu zdroj z prostredia nemeckej kontrarozviedky - Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV).

Podľa tohto o zdroja, ktorý cituje agentúra Reuters, militanti z extrémistickej organizácie Daeš (IS) už v minulosti experimentovali s ricínom a dokázali ho aj vyrobiť. Daeš dokonca zverejnil príručku s detailnými informáciami, ako tento toxín získať.

Pred týždňom nemecké úrady zatkli v Kolíne nad Rýnom 29-ročného Tunisana pre podozrenie z plánovania islamistického útoku a zostrojenia "biologickej zbrane" na použitie ricínu. Šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch potvrdil, že podozrivý vyrobil ricín. Čo bolo jeho cieľom, stále nie je známe.

Prehliadka budovy, kde polícia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Henning Kaiser/dpa via AP)

Tunisan zostáva v cele predbežného zadržania, jeho manželku - Nemku, ktorá konvertovala na islam - prepustili medzičasom na slobodu. Jeden z najprudších jedov, ktorého minimálne množstvo je už smrteľné, prechovával vo svojom byte.

K zásahu polície došlo po tom, čo si zodpovední všimli, že Tunisan, ktorý je v Nemecku iba od novembra 2016 a doteraz nebol v hľadáčiku bezpečnostných zložiek, si prostredníctvom webu objednal najskôr semienka ricínu obyčajného a následne zakúpil aj chemikáliu, s pomocou ktorej možno zo semien získať predmetný jed.

Prehliadka budovy, kde polícia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Henning Kaiser/dpa via AP)

Jeden plán bol už zmarený

Telefonický tip od verejnosti pomohol zmariť plán islamského extrémistu podniknúť smrtiaci útok toxickou látkou ricín. Uviedol to v stredu podľa šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen, informovala agentúra AP.

Telefonický tip podľa neho pomohol potvrdiť podozrenia voči 29-ročnému Tunisanovi Sajfalláhovi Hammámímu, ktorého 12. júna zadržali v Kolíne nad Rýnom a naďalej zostáva vo väzbe. Tento prípad je tiež dôkazom, že nebezpečenstvo teroristického útoku na území Nemecka zostáva stále vysoké, konštatoval Maassen.

Vyšetrovatalia oznámili, že podozrivý si cez internet nakúpil semienka ricínu obyčajného a následne aj chemikáliu potrebnú na výrobu jedu. Len malé množstvo tejto látky môže zabiť dospelého človeka v prípade konzumácie, inhalácie alebo injekčného podania.

Viac o téme: útok NemeckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu