Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prvé FOTO útočníka v Londýne: Otec dvoch detí, o Abzovej (†27) radikalizácii úrady vedeli

Abza polícia zastrelila. Zobraziť galériu (5)
Abza polícia zastrelila. (Zdroj: profimedia.sk, channel 4)

LONDÝN - Britské médiá odhalili totožnosť prvého z troch z útočníkov v Londýne, ktorí majú na svedomí životy siedmich ľudí. Polícia ho zastrelila, spolu s jeho komplicmi, v sobotu v noc na ulici Borough Market. Otec dvoch detí sa podľa BBC objavil v dokumente kanálu Channel 4 "The Jihadis Next Door", v ktorom sa snažil radikalizovať v miestnom parku malé deti a skupina, s ktorou bol, mala pri sebe džihádistickú vlajku.

FOTO prvej obete útoku v Londýne: Christine (†30) zomrela snúbencovi v náručí

Mŕtvy muž v tričku Arsenalu, ktorého polícia zastrelila, má byť podľa britských médií bývalý pracovník spoločností London Tube, KFC či Topshop, známy pod menom Abz.

Prvé FOTO útočníka v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bývalý priateľ ženatého otca dvoch detí a rodáka z Watfordu pre BBC povedal, že kontaktoval políciu kvôli jeho extrémistickým názorom a tvrdí, že sa zradikalizoval po sledovaní videí na YouTube.

Nemenovaný kamarát uviedol, že kontaktoval policajtov v Barkingu po tom, čo mu Abz rozprával o teroristických útokoch inšpirovaných organizáciou Islamský štát. Mozog mu vraj vymylo najmä sledovanie klipov kazateľa Ahmada Musu Jibrila.

Zábery z dokumentu Channel 4
Zobraziť galériu (5)
Zábery z dokumentu Channel 4  (Zdroj: channel 4)

Prvé FOTO útočníka v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: channel 4)

"Veľa počúval Musu Jibrila. Počul som niektoré z týchto vecí a sú veľmi radikálne. Som prekvapený, že tieto veci sú stále na YouTube a sú ľahko dostupné. Zavolal som na telefonickú linku proti teroru. Hovoril som s nejakým mužom. Povedal som mu o našom rozhovore a prečo si myslím, že bol zradikalizovaný," vysvetlil svedok.

Prvé FOTO útočníka v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Abzovi však nezobrali pas, ani nebol zatknutý. "Splnil som si svoju povinnosť, viem, že mnohí iní ľudia to urobili tiež, ale úrady nie," dodal.

Viac o téme: TerorizmusLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu