Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Iracké sily útočia na Daeš: Medzi zasiahnutými mal byť aj dom vodcu militantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracké letectvo pri útoku na pozície takzvaného Daeš na západe Iraku zabilo 13 veliteľov tejto organizácie a desiatky ďalších jej členov. V pondelok o tom informovala iracká armáda. Útok bol vedený na miesto, kde sa predpokladala prítomnosť vodca Daeš abú Bakra Bagdádího. Meno Bagdádího ale na zozname zabitých nie je, informovali zahraničné médiá.

Armáda získala informáciu, že sa Bagdádí minulý týždeň presunul v konvoji zo sýrskej Rakka, kde má Daeš hlavný stan, do oblasti irackého pohraničného mesta Kaim. Práve tam sa malo zísť vedenie Daeš a jednať o situácii v Mosule, o ktorého udržanie Daeš bojuje od vlaňajška proti irackej armáde.
Armáda teraz oznámila, že pri nálete na Kaim okrem veliteľov zahynulo aj 64 nižšie postavených členov Daeš.
 
Bagdádí o sebe dal naposledy vedieť vlani v novembri. Žiadal vtedy bojovníkmi Daeš, aby v Mosule neustúpili. V minulosti sa niekoľkokrát objavili správy o jeho zranenia aj smrti. Takzvaný Daeš v roku 2014 obsadil sever Sýrie a Iraku, vlani ale skoro štvrtinu pôvodne zabraného územia stratil. Podľa bezpečnostných analytikov vlani prišiel o 18.000 kilometrov štvorcových územia a teraz má pod kontrolou asi 60.4000 kilometrov štvorcových. Stále je prítomný v západnej časti Mosule, vo východnej a severnej Sýrii a tiež vo středosyrské Palmyra.
Viac o téme: DaešAbú Bakra Bagdádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu