Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koalícia vojakov v Sýrii v plnom nasadení: Náletmi zničili protivzdušnú obranu Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Vojenská koalícia pod velením USA, ktorá bojuje v Sýrii proti organizácii Daeš, zničila prostredníctvom náletov systém protivzdušnej obrany, získaný džihádistami pri opätovnom vpáde do mesta Palmýra počas minulého víkendu.

Koaličné sily zverejnili dnes vyhlásenie, podľa ktorého nálety uskutočnili na celkovo desiatich miestach, pričom boli zničené protilietadlové delá, 14 tankov, ako aj iné vozidlá a budovy. Predmetné zbrane Daeš ukoristil pri opätovnom ovládnutí Palmýry od ruskej a sýrskej armády.

Americký generálporučík Stephen Townsend, ktorý velí koalícii proti Daeš, ešte v stredu poukázal na hrozbu v podobe uvedených zbraní v rukách džihádistov a upozornil, že v prípade nečinnosti sýrskej a ruskej armády môžu zakročiť koaličné sily.

Daeš sa zmocnil Palmýry aj vlani v máji, sýrska armáda ju však oslobodila v marci tohto roku za pomoci ruských náletov. Minulý týždeň džihádisti začali novú ofenzívu s cieľom ovládnuť toto púštne mesto preslávené antickými pamiatkami. Využili pritom situáciu, keď sa pozornosť velenia sýrskej armády a jej spojencov sústreďuje na severosýrske Aleppo.

Viac o téme: ZbraneNáletyUSADaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu