Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Boje o baštu Daeš vrcholia: Otvorili sa brány pekla a džihádisti zaútočili, sú ako duchovia!

Džihádisti posielajú do boja atentátnikov Zobraziť galériu (8)
Džihádisti posielajú do boja atentátnikov (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Džihádisti z Daeš sa držia zubami nechtami svojej irackej bašty v Mósule. Proti vojenskej koalícii posielajú aj samovražedných atentátnikov. Zdroje z epicentra bitky hovoria o pekle. Zo spovede účastníka bojov mrazí. Tvrdia, že radikáli sú ako duchovia a svojej bašty sa nevzdajú - využívajú tunely, útočia z každej ulice.

Iracká armáda sa musela kvôli silnému protiútoku radikálov stiahnuť z blízkosti rieky Tigris v Mosule. V utorok vojaci obsadili nemocnicu Saláma, čo bolo považované za jeden z najväčších úspechov bojov o Mosul, ktoré trvajú od októbra. Obsadením nemocnice sa vojaci dostali do vzdialenosti 1,5 kilometra od rieky Tigris, ktorá preteká od severu k juhu stredom mesta.

VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Džihádisti posielajú samovrahov

Teroristi z takzvaného Islamského štátu (IS) proti vojsku bojujú pomocou samovražedných atentátnikov, ostreľovačov a mín. Vojsko už niekoľkokrát upozornilo, že postup musí spomaľovať kvôli prítomnosti civilistov. Následne sa však museli stiahnuť po tuhých bojoch, informuje Reuters s tým, že aspoň si vytvorili základňu pre tanky poblíž nemocnice.

VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

VIDEO oslobodzovania špeciálnych irackých jednotiek

Bojovníci IS proti jednotkám obsazujúcim nemocnicu poslali šesť samovrahov a vojaci čelili tiež silnej paľbe. Koaličné lietadlá, ktoré Iračanov v boji podporujú, zasiahli jednu budovu nemocničného komplexu, z ktorej radikáli na vojakov útočili granátometmi.

VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Z juhu Mosulu postupuje deviata obrnená divízia. Keď vojaci v utorok vošli do štvrte Vahdat, v ktorej je nemocnica, nenarazili takmer na žiadny odpor a domnievali sa, že radikáli utiekli, povedali armádne zdroj agentúre Reuters.

Iračania oslobodzujú Mósul od
Zobraziť galériu (8)
Iračania oslobodzujú Mósul od  (Zdroj: SITA, Facebook)

"Akonáhle sme ale nemocnicu obsadili, otvorili sa brány pekla. Útočili odvšadiaľ, z každej ulice a domu v blízkosti nemocnice," dodal zdroj. Domnieva sa, že radikáli zrejme využili tunely pod nemocnicou a nimi zrejme poslali atentátnikmi. Vylúčené ale nie je ani to, že sa útočníci ukrývali v areáli nemocnice. "Sú ako duchovia," vyhlásil armádny zdroj.

VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Hovorca irackej armády oznámil, že boje v štvrti Vahdat pokračujú a že iné jednotky postupujú východom mesta. Armáda nezverejňuje správy o svojich obetiach, OSN odhadla, že v novembri zrejme padlo na strane vojska až 2000 ľudí. Zdroj agentúry Reuters k bojom v štvrti Vahdat povedal, že tam vojsko prišlo o 20 ľudí a že ľudia z IS poškodili asi 20 obrnených vozidiel. Podľa agentúry Amaki, cez ktorú komunikujú islamisti, bolo automobilov zničených viac a v boji zahynuli "desiatky vojakov".

Boje v Mósule trvajú už niekoľko týždňov

Mosul je v Iraku najväčšou základňou IS a radikáli na jeho obranu nasadili až 5000 ľudí, z ktorých je stále v meste možno až 3000 bojovníkov. Proti nim stoja desiatky tisíc irackých vojakov, policajtov, kurdských pešmergov a šiitských milícií.

VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Islamský štát stratil za posledné dva roky 50 tisíc bojovníkov

Najmenej 50 tisíc militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) bolo zabitých za posledné dva roky - teda odvtedy, čo proti nim začala v Iraku a Sýrii bojovať koalícia vedená Spojenými štátmi. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej armády.
 
VIDEO Boje o baštu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Facebook)
 
Údaj je "opatrným odhadom", dodal predstaviteľ podľa britského spravodajského portálu BBC. Na tento výsledok mali vplyv vzdušné sily a malý počet Američanov, podporujúcich miestne ozbrojené sily. USA však opakovane upozorňujú, že Islamský štát dokáže bojovníkov rýchlo nahradiť.
Viac o téme: IrakIslamský štátMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu