Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brutalita Daeš nepozná hraníc: Telá civilistov vešajú v Mosule na stĺpy, na výstrahu

Vojaci v Mosule.
Vojaci v Mosule. (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Radikáli z hnutia Daeš v irackom Mosule pozabíjali 40 civilistov a telá zavesili na elektrické stožiare. Rada OSN pre ľudské práva (HRC) má informácie, že teroristi z Daeš civilistov obvinili zo zrady a kolaborácie. Do ulíc historického centra Mosulu rozmiestnili tiež mužov, ktorých označili za "synov chalifátu" a vybavili pásmi výbušnín. Podľa všetkého ide o veľmi mladých mužov alebo ešte chlapcov.

Niekoľko zadržaných žien potom skupina rozdelila medzi svojich bojovníkov a ostatným ženám oznámila, že budú použité ako "sprievod" konvojov hnutia Daeš. Rada OSN pre ľudské práva tiež tvrdí, že hromadný hrob s telami 100 pobitých ľudí, ktorý sa nedávno našiel v Hammam al-Alila u Mosulu, je len jedným z pohrebísk, kde islámisti z Daeš zakopali svoje obete. Daeš sám oznámil, že sťal šesť svojich bojovníkov za to, že opustili bojisko severovýchodne od Mosulu.

OSN tiež zverejnila detaily, ktoré majú dokázať, že sa Daeš chystá nasadiť aj chemické látky. Štyria ľudia zomreli, keď Daeš raketovým útokom zapálil v októbri chemickú továreň a civilisti sa nadýchali unikajúcich splodín. Daeš údajne tiež zhromaždil veľké množstvo čpavku a síry a zásobníky uložil do štvrtí obývaných civilistami.

Iracká armáda začala proti Daeš bojovať o Mosul v októbri. Minulý týždeň sa prvé jednotky dostali na východný okraj mesta a po niekoľkodňovom pokoji bola dnes ofenzíva obnovená. "Jednotky začali útok v Arbadžiji, práve sa tam bojuje," citovala veliteľa protiteroristickej jednotky agentúra AFP. Vojaci používajú na sledovanie protivníka bezpilotné stroje.

Severne od mesta kurdské oddiely obsadili niekoľko dedín, nepredpokladá sa však, že vstúpia do mesta. Na juhu jednotky irackej armády postupujú ku starobylému mestu Nimrud, ktoré leží asi 30 kilometrov od Mosulu.

Viac o téme: VojnaIrakMosulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu