Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zvrat v bitke o Mosul: Strach medzi teroristami roznášajú americké helikoptéry

Helikoptéra Apache AH-64
Helikoptéra Apache AH-64 (Zdroj: SITA)

MOSÚL - Veľká bitka o iracké mesto Mosúl, ktoré je jednou z posledných bášt obávaného teroristického hnutia Daeš, trvá už pár týždňov. Spojenecké sily mali problémy s nájazdami vozidiel plných výbušnín. Američania ale prichádzajú s riešením.

Irackú ofenzívu voči teroristom podporujú bojovou helikoptérou AH-64 Apache. Ako povedal hovorca Pentagonu Peter Cook, použitie týchto strojov v Mosúle prinieslo významné výsledky. „Očakávame, že tieto rýchle a precízne schopnosti budú viesť k tomu, aby pokračoval iracký progres v bitke, ktorá bude podľa našich očakávaní veľmi ťažkou,“ tvrdí Cook.

Podľa odhadov sa v bojoch v obliehanom irackom meste momentálne využíva menej ako desať takýchto helikoptér. Slúžia aj na nočné operácie, počas ktorých podporujú tamojšiu armádu, ako uviedol major generál Gary Volesky. Nie je to ale prvé využite týchto strojov v Iraku.

Helikoptéry Apache AH-64, ktoré vyrába spoločnosť Boeing, disponujú 30mm kanónom a raketami Hellfire a sú najnovším príspevkom Spojených štátov do ofenzívy. Okrem toho ju podporujú aj náletmi, spravodajskými informáciami či raketovým systémom HIMARS.

Viac o téme: IrakDaešMosúlApache AH-64
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu