Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Daeš mení taktiku: Na teroristické útoky verbuje dezorientované dievčatá!

(Zdroj: print screen al-Masrā)

RABAT - Marocká polícia zadržala skupinu dievčat a mladých žien, ktoré tvorili teroristickú bunku vernú džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a počas nadchádzajúcich parlamentných volieb v krajine mali v úmysle spáchať samovražedné atentáty. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro. Parlamentné voľby sa v Maroku uskutočnia tento piatok.

Polícia zadržala v pondelok na rôznych miestach Maroka do desať mladých žien. Zhabala pri tom aj materiál na výrobu opaskov samovražedných atentátnikov, ktoré chceli údajne použiť pri pripravovaných atentátoch, uviedol v utorok na tlačovej konferencii v Rabate riaditeľ hlavnej správy justičnej polície Abdalhak Chajjám. Nespresnil však miesta či osoby, ktoré mali byť terčom atentátov.

Väčšina zadržaných sú mladistvé, a to vo veku 15-17 rokov. Počas vyšetrovania sa priznali, že sa prostredníctvom internetu "vydali" za bojovníkov Islamského štátu. Chajjám v tejto súvislosti uviedol, že mnohé z členiek bunky neboli ani len oboznámené s podmienkami uzatvárania sobášov v islame, vrátane súhlasu rodičov.

Chajjám podľa marockého denníka Le Matin na tlačovej konferencii upozornil, že "Islamský štát zakaždým mení svoje metódy" a "my sa prispôsobíme, ale toto je nový vírus, ktorým chce IS nakaziť marockú spoločnosť - prostredníctvom našich dievčat". Varoval, že v Maroku je mnoho spiacich buniek pripravených zapojiť sa do tzv. svetového džihádu. 

Dodal, že bezpečnostné zložky v Maroku robia svoju prácu veľmi dobre. Súčasne poznamenal, že má pocit, akoby v krajine pri výchove mládeže zlyhávala rodina, občianska spoločnosť i vzdelávacie zariadenia. 

Viac o téme: útokyDaeš. Maroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu