Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daeš tras sa, idú na vás stovky vojakov: Jemenské provládne sily začínajú blízko Adenu ofenzívu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Jemenské provládne sily, podporované koalíciou pod vedením Saudskej Arábie, začínajú ofenzívu s cieľom dobyť územia pod kontrolou militantov Daeš a al-Káidy severovýchodne od mesta Aden. Informovali o tom dnes nemenovaní vojenskí predstavitelia, ktorých vyjadrenia priniesla agentúra AP.

Stovky provládnych vojakov, ktorých kryje koaličné delostrelectvo, smerujú do provincie Abjan na pobreží Adenského zálivu, aby dobyli tamojšie mestá Džaár a Zindžibár. Ich obyvatelia ešte v júni hlásili, že bojovníci al-Káidy sa vrátili necelý mesiac po tom, ako sa stiahli po rokovaniach vedených miestnymi kmeňmi.

Ozbrojené zložky lojálne medzinárodne uznávanej vláde v Jemene vytlačili koncom apríla militantov al-Káidy z ich bývalej základne v meste Mukallá, ktoré teroristi ovládli vlani. Teroristické organizácie Daeš a al-Káida využili bezpečnostné a mocenské vákuum v Jemene po tom, čo povstalci známi ako húsíovia obsadili v roku 2014 jemenské hlavné mesto Saná a prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí ušiel do Saudskej Arábie.

Viac o téme: Saudská ArábiaAl-KáidaAdenDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu